Archieffoto: Een drachtige hinde moet uitwijken voor een wildcrosser
Archieffoto: Een drachtige hinde moet uitwijken voor een wildcrosser Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Meerdere bekeuringen bij handhavingsactie buitengebied

Algemeen

Laarbeek - In het buitengebied werd met het oog op het broedseizoen een handhavingsactie gehouden op zondag 10 maart. Tijdens deze actie gingen zes koppels, bestaande uit een groene boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) en een politieagent het buitengebied van Laarbeek in. 

Aan het einde van de dag werd helaas duidelijk dat handhaven een noodzakelijk kwaad is om de bezoekers van de natuur er op te wijzen dat zij er te gast zijn en er regels gelden om die natuur te beschermen. Er werden onder andere 22 bekeuringen gegeven voor het niet aangelijnd hebben van een hond. Hierbij werd zelfs door de Milieupolitie van Gemert geconstateerd dat er een hond achter een haas aan ging. Daarnaast werden er zes offroad motorrijders bekeurd voor het rijden in de bosgebieden. 

Burgemeester Yves de Boer: “We kunnen terugkijken op een geslaagde dag wegens de goede integrale samenwerking tussen verschillende handhavers van onder andere politie, gemeenten Laarbeek, Gemert-Bakel, Helmond, Staatsbosbeheer en SSiB (Samen Sterk In Brabant). Blijf op de paden, houd de hond aan de lijn en neem uw afval mee naar huis.”

Broedseizoen
Bijna iedereen heeft wel eens van het broedseizoen gehoord. Het broedseizoen is de periode waarin er veel jonge dieren worden geboren. Formeel duurt het van 15 maart tot 15 juli, maar in de praktijk komt het geregeld voor dat dieren door een zacht voorjaar al eerder ‘het voorjaar in hun bol’ krijgen. Omdat vogels op het nest zitten en jonge zoogdieren letterlijk hun eerste stappen zetten is dit een periode waarin de natuur extra kwetsbaar is.

Drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Ze vragen alle bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. De handhavers hebben de komende periode extra aandacht voor verstoringen van de natuur. Bezoekers moeten zich realiseren dat ze te gast zijn. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar.