Afbeelding

Beek en Donkse Alleke (67) geniet van opruimen

Algemeen

Beek en Donk - Alleke Swinkels (67) is geboren en getogen in Beek en Donk. Ze heeft gewerkt in het onderwijs en na een korte tijd elders woont ze alweer jaren naar grote tevredenheid in haar eigen dorp. Alleke is veel buiten en wandelt, fietst en zwemt graag. Omdat ze het jammer vindt dat overal rommel ligt en geen zin heeft daarover te zeuren is ze begonnen met opruimen.

Eerst ging ze naar de maandelijkse raapochtend van Laarbeek Schoon, waar ze warm werd ontvangen en meteen aan de slag kon. Dat beviel zo goed dat ze al snel vroeg of ze zakken, grijper en een ring kon lenen, want ze wilde graag vaker op pad. Haar partner en een kleinkind zijn inmiddels ook besmet met het ‘raapvirus’ en gaan vaak met haar mee. Sinds kort gebruikt Alleke een steekkarretje dan hoeft ze niet meer zo zwaar te sjouwen. Onderweg heeft ze ‘goeien buurt’. Vaak krijgt ze een compliment. 

Alleke raadt iedereen aan om dit werk te gaan doen, het is té leuk. Je bent lekker buiten en er zit geen druk achter. Je kunt het doen, waar en wanneer je maar wilt, net zolang als je wilt en alleen of samen. Aldoende draag je bij aan een schonere leefomgeving. Ze gebruikt de app HelemaalGroen om haar routes te registreren. Bovendien is het handig te kunnen zien waar recent geraapt is. Ze vindt het vrolijk makend dat er niet alleen in Laarbeek, maar in heel Nederland door veel mensen met liefde een rondje gelopen wordt om zwerfvuil op te ruimen. Bakker van de Ven sponsort HelemaalGroen al jaren; het werk wordt dan wel gratis gedaan, maar de techniek kost geld.

HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de HelemaalGroen App wanneer je een schoonmaakronde start, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen maakt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route én die van deelnemers uit het hele land www.helemaalgroen.nl. Dit in 2019 door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. In het hele land zijn nu 14.598 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route, dan verveelt het nooit. In de gemeente Laarbeek zijn nu 117 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen. Doe jij ook mee?