Afbeelding
Foto:

Versterken gemeenschapskracht Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Versterken gemeenschapskracht Aarle-Rixtel heeft op 18 maart een tweede vereningingscafe georganiseerd. Ze werden hartelijk ontvangen in het Jan van Doorenpaviljoen van het Onze Lieve Vrouwe Gilde. De opkomst was wederom goed en vertegenwoordigde een dwarsdoorsnede van de Aarlese gemeenschap.

Ze keken terug op de droom voor 2033. Daarin hebben ze gezegd dat we een zorgzame gemeenschap willen zijn met oog voor elkaar. Maikel Ketelaars en Rico Verbakel van Stichting Dorpsfeesten namen hen mee met een inspirerende presentatie over de ombuiging naar een kansrijke toekomst. Ze vertelden over keuzes durven maken, luisteren naar de ander, ruimte bieden, elkaar positief kritisch bevragen en het concreet aan die ander durven vragen wat je nodig hebt: ‘creeer nieuwe ‘vijvers’ dan die waarin we allen al vissen’. Het durven veranderen heeft de Stichting Dorpsfeesten weer nieuwe energie gegeven en heeft gezorgd voor een groei in het aantal deelnemers.

Na deze presentatie gingen de aanwezigen in kleine groepjes aan de slag met de opdracht om een nieuwe vereniging op te zetten die bijdraagt aan de droom voor 2033. Na een half uur werden de ideeën gedeeld met de anderen. De opzet varieerde per groep; van Dorpscooperatie, Dorps Ondersteunings Team (DOT), Vereniging voor verenigingen tot een Taartpunt waaruit mensen kunnen kiezen wat bij ze past. Uit alle presentaties kwamen mooie ideeën, waaronder: Maak gebruik van elkaars kwaliteiten, speeddate jeugd en ouderen organiseren, wederkerigheid bevorderen, vooroordelen weghalen, een plek waar je voor elke vraag terecht kunt, vereenzaming aanpakken, scholen betrekken, delen van materialen en verenigingen samenwerken met professionele organisaties

De aanwezigen gaven aan een inspirerende avond gehad te hebben en graag een volgende keer weer aan te willen sluiten. Op de vraag wie een volgend vereningingscafe in september wilde organiseren reageerde Cendra en ASV meteen om dit samen op te pakken. Datum en onderwerp volgen nog.