Het bestuur
Het bestuur Foto:

Stichting buurtkamer Zonnetij van start

Algemeen

Aarle-Rixtel - De samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Laarbeek, WoCom, de Zorgboog en stichting buurtkamer Zonnetij werd op 16 april getekend. Op een feestelijke bijeenkomst werden de handtekeningen onder de overeenkomst gezet door de vertegenwoordigers van de genoemde instanties. Daarmee is de buurtkamer van Zonnetij overgedragen aan een stichting. Zij heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om vanaf 1 mei te kunnen starten. Het stichtingsbestuur wordt gevormd door Mieke Krijnen-Roijakkers (secretaris), Twan Panhuizen (lid en beheerder), Jan Sprengers (penningmeester) en Jan Dekkers (voorzitter). 

De stichting heeft als doel om de sociale verbondenheid tussen mensen te stimuleren, ook voor mensen met een klein of geen sociaal netwerk. In de buurtkamer kunnen mensen elkaar ontmoeten, gezellig buurten, meedoen met activiteiten en samen ’s middags eten of bij de maandelijkse restaurantavonden. Hiermee draagt de stichting bij aan samenhang en leefbaarheid in Zonnetij, maar willen ze zich ook uitdrukkelijk richten op de (oudere) mensen in het dorp. Ook zij kunnen deelnemen aan genoemde activiteiten die ze in de buurtkamer (gaan) organiseren. Iedereen telt mee. “We willen een bijdrage leveren aan het versterken van de gemeenschapskracht en omzien naar elkaar in Aarle-Rixtel”, licht Jan Dekkers toe. “Het is belangrijk dat iedereen zich thuis en welkom voelt in de buurtkamer. Wanneer je jezelf thuis voelt, zal je je ook voor deze plek verantwoordelijk dragen. De inspraak van bewoners, buurtbewoners en vrijwilligers is daarom erg belangrijk.” Ook is er al een activiteiten-werkgroep opgericht, die het een en ander gaan organiseren.

Op eigen benen staan
Volgens het bestuur van de nieuwe stichting is het voordeel dat er meer vrijheid en eigenaarschap is voor de gemeenschap. “We zijn niet meer gebonden aan regels van de Zorgboog, die alles tot nu toe regelde in de buurtkamer. De komende periode gaan we proberen om als stichting op onze eigen benen te staan. Het komende jaar gaan we dit verder ontdekken en ervaren. Gelukkig blijft er een mooie samenwerking met WoCom, de gemeente Laarbeek en de Zorgboog en hebben we allemaal de intentie hier iets moois van te maken.”