De herontwikkeling van woningen aan de Baverdestraat is een van de speerpunten uit het jaarplan 'Wonen' van de Dorpsraad Lieshout.
De herontwikkeling van woningen aan de Baverdestraat is een van de speerpunten uit het jaarplan 'Wonen' van de Dorpsraad Lieshout.

Dorpsraad Lieshout toont ambitie op ‘Wonen’ in 2024

Bouwen & Wonen

Lieshout - ‘Wonen’ is voor Dorpsraad Lieshout een belangrijke permanent aandachtsgebied. Uit de jaarplan-evaluatie bleek dat er afgelopen jaar diverse plannen voor gerealiseerd zijn en via de jaarplannen 2024 heeft de werkgroep ‘Wonen’ wederom belangrijke doelstellingen geformuleerd. Zo willen ze nauw betrokken zijn bij de woon-ontwikkelingen in de Baverdestraat, op de Heuvel en in het Franciscushof. Ook willen zij de potentiële bouwlocaties, die afgelopen jaar in beeld zijn gebracht voor de gemeente koppelen aan de opdracht om meer te bouwen in Lieshout.

Projecten in ‘Wonen’ betreffen vaak langdurige en dus meerjarige trajecten. Om die reden is in het jaarplan van de Dorpsraad Lieshout ook veel terug te zien wat er afgelopen jaar ook al in stond. Projecten als de herontwikkeling van de woningen aan de Baverdestraat en de woon-invulling van het plan voor de Heuvel liepen afgelopen jaar ook al en zullen komend jaar ook weer lopen. Dorpsraad Lieshout vindt het belangrijk om deze dan ook langjarig te blijven volgen en heeft ze dan ook in hun actieplannen opgenomen.

Bouwlocaties
Nieuw in de jaarplannen is een voornemen om de gemeente Laarbeek te koppelen aan de, afgelopen jaar in beeld gebrachte, mogelijke bouwlocaties in Lieshout. De gemeente heeft immers de opdracht om ook in Lieshout meer te gaan bouwen. De Dorpsraad heeft hiervoor al een voorstudie gedaan en de mogelijke in- en uitbreidingslocaties in beeld gebracht. Een van de actiepunten is nu om deze bouwmogelijkheden bij de gemeente binnen te brengen, zodat ze deze ook serieus kan overwegen.

Passend bouwen
Naast bouwen dient ook nadrukkelijk passend gebouwd te worden. De woningen die uiteindelijk gerealiseerd worden moeten immers passen bij de behoeftes. Zo is er een schrijnende behoefte aan betaalbare woningen voor starters en woningen voor ouderen in Lieshout. Van belang is dus niet alleen dát er gebouwd wordt, maar ook nog eens dat het juiste gebouwd wordt. Het in beeld brengen van die woningbehoefte per doelgroep is afgelopen jaar opgestart en zal komend jaar dan ook worden gecompleteerd.

Franciscushof
Ook de invulling van de deels leegstaande ruimtes in het Franciscushof is de Dorpsraad al langer een doorn in het oog. Om die reden heeft de Dorpsraad in het actieplan voor 2024 opgenomen dat ze nadrukkelijk wil bijdragen aan de herontwikkeling van dit gebouw. In 2023 heeft ze hier al enkele stappen voor gezet en o.a. met de Zorgboog overleg over gehad: zij hebben toen al veel belovende plannen laten zien. Dorpsraad Lieshout wil hier graag verdere voortgang in zien en dus zien dat het hele gebouw weer volledig in gebruik genomen wordt voor wonen.