Afbeelding

Project Blauwe Poort Laarbeek fase 2 van start

Dier & Natuur

Beek en Donk - Waterschap Aa en Maas start met fase 2 van het project Blauwe Poort Laarbeek. In dit project richten ze de oevers van de Aa, Snelleloop en Boerdonkse Aa in de omgeving van Boerdonk en Laarbeek opnieuw in. Ze voeren momenteel een aantal onderzoeken uit en ze zijn met de gemeenten en andere partners in gesprek over de opgave.

Waterschap Aa en Maas gaat de beken herinrichten om ze voor de toekomst klimaatrobuust te maken. Dit noemen ze beekherstel. Dat doen ze om beter voorbereid te zijn op afwisselende periodes van piekbuien en droogte. Daarnaast willen ze de ecologische toestand van de beken aanpakken om de biodiversiteit en de waterkwaliteit te verbeteren.

Vervolg op fase 1
De eerste stappen hebben ze in 2018 al gezet. In fase 1 van het project Blauwe Poort Laarbeek realiseerden ze een innovatieve waterberging en waterhouderij. Daarmee kan tijdens piekbuien al veel water worden opgevangen. Het water wordt van de berging naar de houderij gepompt. Van daaruit kunnen boeren van het water gebruik maken in tijden van droogte. Voor fase 2, de herinrichting van de beken, was het nodig om gronden te verwerven. Dat traject is nu afgerond.

Planning en proces
Momenteel worden er een aantal onderzoeken uitgevoerd. Ook voeren ze gesprekken met de omgeving en partners zoals de gemeenten Laarbeek en Meierijstad. De informatie hieruit nemen ze mee in een voorlopig ontwerp dat naar verwachting in juni gereed is. Daarbij baseren ze zich op de gebiedsvisie die in 2016 voor het gebied is opgesteld. Met het voorlopig ontwerp in de hand gaan ze in gesprek met de omgeving. Ze horen graag of er nog ideeën of aandachtspunten zijn. De reacties op het voorstel nemen ze vervolgens mee in een definitief ontwerp dat naar verwachting in de zomer gereed is. Dit voorstel wordt nogmaals voorgelegd aan de partners en de omgeving. Na de zomer werken ze het ontwerp uit tot een projectplan Waterwet. Het uitvoeren van de maatregelen kan dan naar verwachting in 2023 starten.