Afbeelding
Foto: Martin Prick

Dirigent Korale maakt vierstemmige versie van Oekraïense volkslied

Human Interest

Laarbeek - Dirigent Hans van Zeeland van het Laarbeekse koor Korale heeft een vierstemmige versie van het Oekraïense volkslied gemaakt. Als steun aan het land heeft hij besloten om het arrangement beschikbaar te stellen aan ieder koor dat het uit wil voeren.

Het begon allemaal met de suggestie van een lid van Korale om het Oekraïens volkslied eens te beluisteren: “Het klinkt best mooi en de tekst is ook nog eens erg krachtig. Ik kwam onder indruk van het lied, het greep me, ik kwam er niet van los.” Hans vertelt, dat hij er steeds aan bleef denken. “Zo’n volk, dat zich met hand en tand verzet tegen de overheerser. Ik kon wat doen met dat gevoel, me op mijn manier inzetten voor de Oekraïners.” In een bijna vergeten boek op zolder, een soort van verzameling met achtergronden en teksten van de vele Nationale Volksliederen vond Hans de informatie van de tekst van het lied. Het bleek dat de tekst dateert uit 1864. “Heel mooi, dat het volk van Oekraïne nog steeds als één man achter deze tekst staat en ernaar handelt.”

Vrijheid
De eerste woorden van het lied zijn: ‘Nog is Oekraïne niet verloren, omdat vrijheid nooit verloren kan gaan’ en stimuleert in de rest van de tekst te blijven streven naar de overwinning. Eventueel moet dan het hoogste offer gebracht worden. “Een volkslied kan de trots van een volk uitstralen, een signaal zijn en als steun dienen voor degenen, die getroffen worden door ellende. Een volkslied kan het volk raken en in beweging krijgen naar het doel van de strijd, namelijk de vrijheid”, legt Hans uit. “Dat was voor mij de reden om het lied, waarvan ik alleen de melodie had, geschikt te maken om te zingen voor een vierstemmig a-capella koor. Ik had daarbij niet speciaal Korale in gedachten. Maar”, zo voegt hij toe: ”de zangers moeten het natuurlijk gemakkelijk kunnen uitvoeren. Het mag niet te ingewikkeld zijn.”

Een hart onder de riem
Na een aantal uren werk was Hans best tevreden en stuurde hij de bladmuziek per mail naar alle bij hem bekende koren. Als lid of dirigent heeft hij namelijk in het verleden met veel koren te maken gehad. Het bestuur van het Helmonds Slavisch Koor was zelfs zo tevreden met het arrangement, dat besloten werd het mee te nemen in het programma voor 21 maart. Dan geeft dit koor een benefietconcert. Het is ook voor ieder een domper, dat terwijl alles weer wat normaler zou worden na de coronabeperkingen, we worden geconfronteerd met zo’n nutteloze oorlog in Europa. “Laten we proberen met dit lied het Oekraïense volk een hart onder de riem te steken.”

Koren die de muziek niet hebben toegestuurd gekregen, maar toch een exemplaar van dit lied willen ontvangen en eventueel uitvoeren, kunnen Hans mailen: hansdir@hotmail.com.