Afbeelding

Laarbeek Vitaal hoopt op gezonde ommekeer in de gemeente

Human Interest

Lieshout - In slechts drie minuten tijd je idee voorleggen aan een jury. Dat stond vijf kandidaten te wachten tijdens het Vitaalste Idee van Laarbeek, vorige week in het Dorpshuis in Lieshout. Iedere pitcher had een eigen plan om de leefbaarheid in de gemeente te verbeteren. 

“Het liefste zaten we helemaal vol qua pitchers, maar we mogen niet klagen”, zei Jaccy van den Enden (Laarbeek Actief) vooraf. Hij is één van de juryleden die de vijf pitches beoordeelt. Naast Van den Enden zitten Gijs Smits, Gerjan Beniers, Geert Heesakkers en Angela Zijlmans in de jury. 

Waarom is zo’n avond nodig?
Henrie Bouwmans is de gehele avond presentator. Na zijn korte openingswoordje is het tijd voor wethouder Joan Briels: “De gemeente en de inwoners hebben samen de taak om Laarbeek nóg vitaler te maken. We moeten allemaal op onze hoede zijn, want gezondheidsproblemen kunnen aanstaande zijn”, vertelt Briels. Hij benoemt dat er een belangrijk detail ontbreekt wat betreft vitale vooruitgang: aansluiting met de Laarbeekse inwoners. Zijn hoop is dat Laarbeek Vitaal een stapje in de goede richting kan zijn. 

Beleidsadviseur Donny van den Wildenberg toont de zaal daarna wat statistieken. “Laarbeek is over het algemeen een sportieve gemeente, maar cijfers laten het tegendeel zien”, zegt Van den Wildenberg. Hij denkt dat er vooral veel winst te behalen valt in de jongerencategorie van 12 tot en met 18 jaar. De effecten van de coronacrisis hakken erin: het bestrijden van overgewicht, alcohol- en drugsgebruik, eenzaamheid en mentale gezondheid zijn dé uitdagingen van de komende tijd. 

Kort, maar krachtig
De introductie is voorbij en de pitches kunnen beginnen. Loes Gruyters trapt af. Ze is niet fysiek aanwezig, maar heeft een filmpje gemaakt over wat haar vitale idee is. “Laarbeek heeft zoveel bankjes, met name in de beweegtuin, en daar kunnen we beter gebruik van gaan maken. Mijn voorstel is om op deze banken plaatjes te zetten waarop verschillende bewegingsoefeningen staan, voor zowel jong en oud.”

Clemence Hurks is de tweede deelnemer. Met haar stichting ‘Geef om het leven’ wil ze zorgen voor een gezondere levensstijl voor elke bewoner en een sportief evenement. Haar pitch heet 50/50: “Ik wil mensen motiveren om te bewegen, want daardoor geven we hopelijk het ontstaan van kanker een kleinere kans. Dat doe ik aan de hand van 50/50, een triatlon voor iedere sporter, dus met of zonder beperking. De triatlon bestaat uit zwemmen, lopen en rollen. Deze sportieve dag staat gepland op 2 oktober van dit jaar.”

Na een korte pauze spreekt diëtiste Sandra Penninx de zaal toe. Haar plan is om ‘zonder selectie op basis van BMI’ Laarbeekenaren via ‘Happy Lifestyle’ te kunnen laten bewegen. De laatste pitcher is Jan Dekkers. Hij heeft de hoop om voor het eerst in drie jaar weer een Laarbeekrun te houden. 

De winnaars
De juryleden gaan na alle pitches in conclaaf. Ondertussen warmen drie stagiaires van Laarbeek Actief de zaal op met hun energieke gezondheidsquiz. Daarna praten Daniëlle Vesters (Davesco) en Moira Trilsbeek (Mindful met Moira) over hun ondernemingen binnen de mentale gezondheid. 

Uiteindelijk komt de uitslag. Jan Dekkers heeft de meeste stemmen ontvangen van het publiek, dat via menti.com kon stemmen op het beste idee. De prijs voor het vitaalste idee van Laarbeek komt in handen van Clemence Hurks. De overige drie kandidaten krijgen de stimuleringsprijs overhandigd. 

Stan Hendriks, organisator van Vitaal Laarbeek, kijkt met een dubbel gevoel terug op de avond: “Er zitten mooie plannen bij en daar gaan we meteen mee aan de slag. Het is wel jammer om te zien dat er weinig publiek op af is gekomen. Hopelijk laat de Laarbeekse bevolking zich wel zien bij de vitale activiteiten, als die zover zijn.”

Afbeelding