Afbeelding
Foto: DeMooiLaarbeekKrant

74ste en laatste Beekse Markt: “Vond het altijd super om het te organiseren”

Human Interest

Beek en Donk - Het had een feestje moeten worden, volgend jaar april. Dan zou namelijk de 75ste editie van de Beekse Markt op het programma staan. Door ziekte van Mari Vereijken (79) zal deze er echter niet meer komen en dus is aankomende zondag de laatste Beekse Markt.

De Beekse Markt, al jaren een begrip binnen Laarbeek en ver daarbuiten, wordt al vanaf 1983 door Buurtvereniging de Eendracht georganiseerd. “Op de jaarvergadering kwam het ter sprake om inkomsten voor de buurt te genereren. In eerste instantie was ik erop tegen, omdat er al veel vlooienmarkten waren en je zo allemaal in dezelfde vijver vist. Maar het werd democratisch beslist en toen heb ik toch maar besloten om de organisatie op me te nemen”, lacht Mari.

Die kenmerkende lach van allemansvriend Mari neemt plaats voor een traan als zijn ziekte ter sprake komt. “We dachten volgend jaar een feestje te hebben met de 75ste editie, maar dat zit er niet meer in. Ik heb te horen gekregen dat ik uitgezaaide kanker heb, en vind het organisatorisch niet meer verantwoord om het dan nog door te laten gaan”, vertelt hij zichtbaar geëmotioneerd. Toch is hij trots op wat hij, samen met de buurt, de afgelopen jaren heeft neergezet. Zo komen er iedere editie rond de 1000 bezoekers en verwerken ze wel 5000 bananendozen per jaar aan spullen.

Nieuwe locatie
In het begin was de Beekse Markt één keer per jaar, maar ze ontvingen zoveel spullen dat ze het vanaf 1991 twee keer per jaar organiseerden; het eerste weekend van april en oktober. “De eerste jaren organiseerden we de vlooienmarkt op het Heuvelplein. Dat was alleen niet zo handig omdat het plein afgezet werd en de kramen gehuurd moesten worden. Vanaf toen hebben we besloten om het in mijn tuin, op het Heuvelplein 32, te organiseren.”

De Beekse Markt vergt de nodige organisatie. Zo komen er in de maanden voorafgaand gemiddeld zestien personen per dag, zeven dagen per week, spullen brengen. “Ik was benieuwd hoeveel mensen er kwamen, dus heb ze wel eens geteld. Sommige komen één keer per week een boekje brengen, andere komen in een keer heel veel brengen. Er zijn niet veel meer van deze markten. Op de meeste vlooienmarkten staan tegenwoordig meer handelaren. Deze is nog lekker ouderwets en omdat je alles gratis krijgt en met veel vrijwilligers uit de buurt staat kun je de kosten laag houden voor de bezoekers.”

Buurtactiviteit
Dat het een echte buurtactiviteit is, blijkt maar uit het aantal personen dat meehelpt. Op de vlooienmarkt zelf zijn ze met zo’n 65 personen aan het werk en in de week daarvoor zijn er dagelijks 20 personen bezig om alles uit zoeken. “Alle inkomsten die we ophalen gaan ook weer terug naar de buurt. Jaarlijks doen we daar zo’n 50 activiteiten van. Zo zijn we een keer met vier bussen van zo’n 200 personen ‘gratis’ naar de Efteling geweest. Dat was een activiteit voor iedereen, maar we organiseren ook activiteiten apart voor de senioren, mannen/vrouwen of iets voor de jeugd. Zo is er voor elk wat wils.”

Dat het gemis van Mari groot gaat worden is duidelijk. Ook de Schuurherd, het clubhuis van de buurtvereniging, is in de tuin van Mari. “Iedereen voelt zicht thuis hier. Ze komen achterom binnen en iedereen regelt het zelf. Ik vond het altijd leuk om met iedereen een praatje te maken en mensen over de vloer te zien. Het is mooi dat dat tegenwoordig nog kan zo.”

Laatste editie
Zondag 1 oktober is dus de laatste editie van de Beekse Markt. Deze wordt gehouden van 11.00 tot 15.00 uur. “De opening van de markt is altijd een hele happening. Rijendik staan de bezoekers dan te wachten totdat de poorten opengaan. Ze staan er echt om te springen om binnen te komen. Het geeft wel een trots gevoel als alles dan lekker loopt. Ik vond het altijd super om het te organiseren.” Na zondag gaat het boek dicht. Er kunnen dan geen spullen meer gebracht worden en de opslagruimte is vanaf dan gesloten. “Mocht een van mijn kinderen het huis over willen nemen, dan zitten ze niet te wachten op al die ‘zooi’ achter het huis”, besluit Mari lachend.

Mari geeft aan nog zo’n 2000 lege bananendozen te hebben staan. Deze zijn nog in prima staat en kunnen gratis afgehaald worden. Je kunt met hem contact opnemen via 06-12501130.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding