Kinderen Bernadetteschool spelen in 1975 Repelsteeltje in het theater.
Kinderen Bernadetteschool spelen in 1975 Repelsteeltje in het theater. Foto: geleverd door Fotowerkgroep ZOD (Henriëtte Lukassen

Boek over Openluchttheater Mariahout bijna uitverkocht

Kunst & Cultuur

Mariahout – De presentatie van het boek ‘Openluchttheater Mariahout; Een plek in het hart’ was in mei 2022. De stapel dozen waarin de jubileumboeken zaten was hoog, maar afgelopen jaar is de voorraad geslonken tot de laatste exemplaren van deze eerste en enige druk.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat de eerste toneelvoorstelling in het Mariahoutse openluchttheater plaatsvond. Met ‘Het Onze Vader’ werd in 1945 een start gemaakt aan een geweldige reeks van optredens en voorstellingen van artiesten groot en klein. Wilbert Kuijpers en Marie-Christine van Lieshout, beide vrijwilligers bij het theater, maakten ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan een kleurrijk en illustratief naslagwerk waarin de ontwikkeling en geschiedenis van het markante theater in verhalen, ooggetuigenverslagen en bijzondere illustraties wordt verteld. Inmiddels is het werk opgenomen in de Tilburg University Library. In deze databank is literatuur over Brabants erfgoed voor het nageslacht opgeslagen. Mariahout, en daarmee Laarbeek, is in het bezit van een markant stukje cultuur dat ver buiten de gemeentegrenzen gezien wordt.

Gelimiteerde uitgave
Met Sinterklaas en Kerstmis in het vooruitzicht is dit boek een mooi cadeau voor in de schoen of onder de kerstboom. Voor een liefhebber van theater en Brabantse geschiedenis is het boek een mooi naslagwerk en geeft het de tijdgeest weer. Het is voor €29,95 te koop bij Van den Heuvel Boek en Kantoor op het Piet van Thielplein in Beek en Donk. In Mariahout is het verkrijgbaar bij Jeanne en Frank Hairstylisten, Julianastraat 62 en bij koffiepunt AanDagtig op het Oranjeplein 1c.

Kijk voor meer informatie op de website van Openluchttheater Mariahout onder het kopje ‘jubileumboek’. Of stuur een e-mail naar plekinhethart@oltm.nl. Vormgever Wilbert Kuijpers en schrijfster Marie-Christine van Lieshout zijn uiteraard ook persoonlijk te benaderen als er interesse is voor een exemplaar. Nieuwsgierig naar dit unieke stukje Laarbeekse geschiedenis? Ben er snel bij, want op is op.