Suzanne van Berne
Suzanne van Berne Foto:

Suzanne van Berne 25 jaar werkzaam op OBS De Driehoek

Onderwijs

Aarle-Rixtel - Tijd voor openbare basisschool De Driehoek om Suzanne van Berne in het zonnetje te zetten. Suzanne is 25 jaar werkzaam op de school en doet haar werk nog met veel plezier.

Suzanne is in 1995 afgestudeerd aan de Pabo. Op dat moment was er een zwakke banenmarkt. Toch kreeg Suzanne het advies van haar zus (die ook in het onderwijs werkzaam was), om niet zomaar het eerste beste baantje te accepteren, maar goed na te denken over waar ze zou willen werken; welke school past bij je eigen visie op onderwijs? Ze heeft dit advies ter harte genomen. Ze is schoolgidsen van scholen gaan lezen en rond gaan vragen naar ervaringen van ouders en leerkrachten. Op de scholen die bij haar onderwijsvisie aansloten, heeft ze persoonlijk een stripboekje over zichzelf afgegeven. Dat is weer eens wat anders dan een standaard sollicitatiebrief. Het had effect. Na de zomervakantie was er een vacature op OBS De Driehoek. Suzanne werd aangenomen en in september kon ze beginnen in groep 1/2. Daarnaast gaf ze in de verschillende groepen extra begeleiding aan kinderen. “In één week zag ik alle kinderen van de hele school voorbij komen, op die manier leerde ik ze gelukkig snel kennen.”

Inmiddels is Suzanne al verschillende jaren werkzaam in het onderwijsteam midden-/bovenbouw. Ze heeft het erg naar haar zin op De Driehoek. “De sfeer in school voelde direct goed en dat is altijd zo gebleven.” Aandacht voor het opbouwen van een relatie met alle kinderen staat bij Suzanne hoog in het vaandel. Daarnaast spreekt het openbare karakter van de school en de diversiteit van kinderen haar aan. “Ik had vooraf niet gedacht dat ik 25 jaar op één school zou werken. Zowel de school als ik zijn altijd in ontwikkeling gebleven. Dat maakt dat het leuk en interessant blijft. Geen dag is hetzelfde.”

Het allerleukste aan leerkracht zijn vindt Suzanne het voeren van leer-/reflectiegesprekken met kinderen. “Samen bespreken wat goed gaat en waar leerpunten liggen. Waar we naartoe gaan en wat daarvoor nodig is. Ik wil kinderen inzicht geven in zichzelf. Zeker in de bovenbouw wordt de wereld van de kinderen steeds groter en daar bereid ik ze graag op voor.” Dit past goed bij de visie van De Driehoek ‘Een leven lang leren’.

Op de vraag wat Suzanne nooit meer zal vergeten van haar tijd op de Driehoek antwoord ze; de creaweken en de manier waarop de school dan volledig aangekleed werd in een thema. Het thema ‘Oerwoud’ waarin stapstenen in de gang lagen en er zelfs regendruppels voelbaar waren, vergeet ze nooit meer. Evenals de dienstenveiling waarna ze Mexicaans ging koken bij een kind thuis. We sluiten af met de vraag of Suzanne voorlopig nog op de Driehoek werkzaam zal blijven. Gelukkig antwoordt ze met een volmondig: “Jazeker.”