O.a. bij het gemeentehuis van Laarbeek werden maandag al de eerste stemmen uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen.
O.a. bij het gemeentehuis van Laarbeek werden maandag al de eerste stemmen uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Laarbeekse Stemwijzer 2022

Politiek

Laarbeek - De verkiezingen komen er op 14, 15 en 16 maart weer aan en zes politieke partijen strijden om uw stem. Vandaar dat DeMooiLaarbeekKrant de standpunten van deze partijen heeft gevraagd over zes belangrijke thema’s in Laarbeek. De onderwerpen waar de partijen op reageren zijn: Woningbouw, Leefbaarheid kernen, Duurzaamheid, Bereikbaarheid verkeer, Openbare orde/veiligheid en Welzijn/zorg.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lijst 1: PNL

Woningbouw
De komende raadsperiode wil PNL minimaal het aantal woningen realiseren dat nodig is om aan de Laarbeekse behoeften te kunnen voldoen. We zetten in op betaalbare huur- en koophuizen, met extra aandacht voor starters en ouderen. Vooral in Aarle-Rixtel, Lieshout, maar ook Mariahout. Particuliere initiatieven krijgen zoveel als mogelijk de ruimte. Met de woningbouwcorporaties worden duidelijke afspraken gemaakt over woningvoorraad uitbreiding. Bij de verdeling van woningen geven we deels voorrang aan eigen inwoners.
PNL wil een herstructureringsfonds, met daarin winsten uit de grondexploitatie. Laarbeek kan hiermee de regie nemen bij het ontwikkelen van goedkopere koop- en huurwoningen. Legeskosten en de grondprijs mogen geen belemmeringen zijn om betaalbare woningen te bouwen.
De ‘Starterslening’ wordt geïndexeerd aan de huizenprijzen. De ‘Blijverslening’ komt opnieuw op de agenda. Woningsplitsing en Tiny Houses en/of tijdelijke woningen aan de randen van de kernen gebruiken we als één van de oplossingen voor het woningtekort.

Leefbaarheid kernen
We willen, door samen met de inwoners naar mogelijkheden te zoeken, proberen voorzieningen in alle kernen op peil te houden. Vrijwilligers, ook mantelzorgers en mensen die spontaan iets organiseren voor hun buurt, dorp of de hele gemeente, zijn hierbij van levensbelang.
Ontmoetingscentra moeten ook open tijdens vakantieperiodes. Dit i.v.m. het onderhouden van sociale contacten, mede ter voorkoming van eenzaamheid.
Naast de voorzieningen die voor alle kernen gelden, willen wij in de komende raadsperiode specifieke aandacht voor o.a.: woningbouw D’n Hoge Suute 2, fietspad Sonseweg en herbestemmen leegstaande horecapanden in Mariahout. In Lieshout krijgen de Heuvel, verkeersveiligheid Deense Hoek, en nieuwe woningbouwlocaties extra aandacht. In Aarle-Rixtel zijn dat de verkeersveiligheid en -drukte in de Dorpsstraat, uitbreiding aan de rand (Buizerdstraat), en herbestemming basisschool Brukelum (woningen). In Beek en Donk moet met voorrang een oplossing komen voor het verkeersknelpunt bij de Beekse brug.

Duurzaamheid
Er is veel geld beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsprojecten. Wij willen kritisch kijken waar duurzaamheid een meerwaarde heeft voor Laarbeek en haar inwoners. Wij vinden het belangrijk dat investeringen in duurzaamheid terugvloeien naar de gemeenschap, zodat meer mensen van het geld gebruik kunnen maken. Een goed voorbeeld hiervan is de duurzaamheidslening die PNL heeft voorgesteld. Hierbij leent men geld van de gemeente voor duurzame investeringen (zoals zonnepanelen of isolatie). Met de besparing die dat oplevert, betaalt men de lening terug.
We zetten in op isoleren, de belangrijkste manier om energieverbruik te verminderen. Bij het opwekken van duurzame energie richten we ons eerst op het aanleggen van zonnepanelen op daken van woningen en bedrijfsgebouwen. Er komen geen windmolens in Laarbeek zonder steun van de omwonenden. We willen geen grootschalige proeven met onbewezen technieken, maar wel ruimte bieden voor kleinschalige proeven met innovatieve technieken voor het verwarmen van gebouwen.

Bereikbaarheid/verkeer
PNL vindt een goede bereikbaarheid belangrijk. We blijven druk zetten om tot een gedragen oplossing te komen voor de problemen bij de Beekse brug in Beek en Donk. Samen met inwoners en dorpsraden worden oplossingen bedacht voor het sluipverkeer en de verkeersproblematiek in de kernen.
Het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer wordt gestimuleerd, onder andere door: blijvend in te zetten op snelfietsroutes, ondersteunen van buurtbussen, hameren op aantrekkelijke busroutes en rijtijden, het oplossen van de verkeersonveiligheid van het fietspad Sonseweg, en waar nodig fietsenstallingen bij bushaltes te vergroten.
Er komt een oplossing voor de verkeersveiligheid op de kruising Deense Hoek/N615 in Lieshout. Voor zover mogelijk blijven we inzetten op een N279 met 2x2 rijbanen. Na de uitspraak van de Raad van State is het echter afwachten hoe dit proces verder gaat verlopen. Wellicht kan het tracé in delen worden opgedeeld, waardoor bepaalde stukken eerder uitgevoerd kunnen worden.

Openbare orde/veiligheid
PNL vindt het belangrijk dat Laarbeek een veilige gemeente is en blijft. Om een goede, mooie en veilige leefomgeving te behouden wordt er van de inwoners verwacht dat ze zich aan de regels houden.
Politie en handhaving dienen aanspreekbaar te blijven. Veiligheidsregels voor verenigingen en andere organisaties moeten duidelijk en eenduidig zijn. De gemeente moet handhavend optreden tegen overtreders van wet- en regelgeving. De organisatie van buurt-WhatsApp-groepen willen we nog meer stimuleren.
Op plekken waar dit nodig is om het veiligheidsgevoel en de verkeersveiligheid te waarborgen, moet meer verlichting worden geplaatst. Groen moet goed onderhouden blijven om uitzicht op de omgeving te houden. Er wordt goed samengewerkt met de Veiligheidsregio om brandweerzorg en ambulancedienst op peil te houden en aanrijtijden kort te houden. Er blijft voldoende aandacht voor de aanpak van ondermijning, bijvoorbeeld door deelname aan het PIT (Peelland Interventie Team) in stand te houden.

Welzijn/zorg
Iedereen wil en moet de zorg krijgen die nodig is. Klant- en vraaggericht werken is hierbij steeds belangrijker. Nauwe samenwerking met professionals, zoals huisartsen en praktijkondersteuners, wordt steeds belangrijker. Dat willen we dus stimuleren.
Mantelzorgers zijn een hele belangrijke schakel in de zorg. Het versterken van hun netwerk en waar mogelijk de mantelzorger ontlasten door taken te verlichten, zien wij als één van de uitdagingen. Bij het inkopen van zorg hechten we niet alleen aan een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. We willen ook dat zorg zo lokaal en dichtbij als mogelijk georganiseerd wordt, bij instanties waar klanttevredenheid, klantervaring en innovatie voorop staan.
We willen ons ook inzetten voor de ‘Huiskamers’ in de verschillende ontmoetingscentra, we bevorderen gezelligheid in combinatie met gezond eten bij de zogenaamde ‘eetpunten’, en geven ruimte aan particuliere initiatieven die gericht zijn op zorg en begeleiding. Tevens willen we in iedere kern een priklocatie voor b.v. bloedprikken.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lijst 2: De Werkgroep

Woningbouw
Bouwen doen we in eerste instantie voor onze eigen inwoners. Daarom hebben we eerder al besloten tot zelfbewoningsplicht en willen wij dat nieuwbouwwoningen in eerste instantie aan onze eigen inwoners worden aangeboden. Daarbij gaat het er overigens niet alleen om dát we bouwen, maar ook om wát we bouwen. Duurzaam, voor jong en oud, betaalbaar en een mix van huur- en koopwoningen. En uiteraard evenwichtig verdeeld over onze vier kernen. Er zijn veel plannen in ontwikkeling maar de vraag is groot. We gaan in de kernrandzones zorgvuldig op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor uitbreiding. Zorgvuldig, omdat ons mooie buitengebied ons lief is. We zetten daarnaast in op herontwikkeling van bestaande gebieden en complexen. Dat moet wel passend zijn in de omgeving. We willen namelijk voorkomen dat elke lege en groene plek wordt volgebouwd. 

Leefbaarheid kernen
Voor de leefbaarheid is het van groot belang dat voorzieningen zoals dorpshuizen, scholen en sportvoorzieningen op orde zijn. Zoals we dat ook de voorbije jaren hebben gedaan zullen we daarin blijven investeren. Ook geschikte (nieuwe) woningen voor jong en oud spelen een rol bij de leefbaarheid in de dorpen. Daar werken we aan. Maar de leefbaarheid wordt vooral ook bepaald door de inwoners van het dorp zelf! De betrokkenheid met elkaar, het organiseren van activiteiten en de actieve inzet bij verenigingen, organisaties en vrijwilligersorganisaties. Dat zullen we blijven aanmoedigen en ondersteunen. Met actieve betrokkenheid, de instandhouding van voorzieningen en een ruimhartig subsidiebeleid. Daar wordt niet op beknibbeld! In dat opzicht is goedkoop duurkoop.

Duurzaamheid
Laarbeek alleen verandert de wereld niet. Maar we voelen wel de verantwoordelijkheid om in actie te komen, om te handelen. Geen tijd om achterover te leunen, er moet iets gebeuren. Dat zijn we aan de generaties die na ons komen verplicht. We hebben al veel gedaan; Groene (tegoed)Bonnen voor woningeigenaren en huurders om energiebesparende producten zoals spaarlampen te kopen, het vergunnen van een viertal zonnevelden en zo meer. Gelukkig zien we steeds meer zonnepanelen op daken verschijnen. Zowel op particuliere woningen, bedrijven als op stallen. Maar we zijn er nog niet. Plaatsing van windmolens in het ‘zoekgebied grootschalige opwek’ ten noorden van Mariahout is voor ons denkbaar, maar alleen wanneer er sprake is van voldoende draagvlak bij omwonenden en lokaal eigenaarschap. Bij voorkeur in de vorm van een energiecoöperatie. Werk aan de winkel!

Bereikbaarheid/verkeer
Om de veiligheid en doorstroming van verkeer van en naar de Hoofakker in Lieshout te verbeteren gaan we voor een rotonde op die plek. Dat zal ook helpen bij het terugdringen van sluipverkeer door Lieshout.
Met de wegversmallingen in de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel is een begin gemaakt met het tegengaan van overlast van doorgaand verkeer. Maar we zijn er nog niet! Er moet écht meer gebeuren om de overlast verder terug te dringen. Met aanvullende maatregelen moet het verkeer ontmoedigd worden door Aarle-Rixtel te racen.
Hoe lossen we het verkeersknelpunt bij de Beekse brug op zonder dat het een aanzuigende werking heeft voor nog meer verkeer? Samen met de provincie gaan we voortvarend op zoek naar een oplossing voor dit knelpunt. Afsluiting Bosscheweg als oplossingsrichting is voor ons in ieder geval geen optie. Dit leidt immers tot nog meer verkeer door het dorp.
Tot slot: die Ruit komt er niet!

Openbare orde/veiligheid
Een belangrijke taak van de overheid is zorgen voor een veilige woon- en leefomgeving. Dat geldt niet alleen voor het tegengaan van criminaliteit en allerlei vormen van overlast, maar ook voor het veilig omgaan met (vertrouwelijke) gegevens en de zorg voor een gezonde leefomgeving. Veiligheid is niet iets dat alleen maar aangepakt moet worden als het kwaad al is geschied. Juist de preventie, het voorkomen van allerlei vormen van criminaliteit en overlast, is belangrijk. Daarvoor hebben overheid en inwoners elkaar nodig. Inwoners zijn immers de ogen en oren in een wijk en signaleren zaken die anders voor politie en gemeentelijke handhavers verborgen blijven. Politie en BOA’s dienen goed bekend en gemakkelijk benaderbaar te zijn; niet achter het bureau maar zoveel mogelijk op straat. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat signalen gemeld worden en inwoners moeten er omgekeerd op kunnen vertrouwen dat meldingen worden opgepakt en dat er actie wordt ondernomen.

Welzijn/zorg
De Werkgroep is de partij van de menselijke maat. Wij geloven niet in verdere opschaling van scholen, gemeenten en zorgorganisaties. Hoe de zorg dan moet worden ingericht? Kleinschalig, dichtbij en samen met de mensen. Dat vraagt om goede ondersteuning van mantelzorgers. Het Rijk heeft de Wmo en Jeugdzorg overgedragen aan de gemeenten met een fikse korting van 30% op de budgetten. Hierdoor hebben we een aantal zaken opnieuw moeten inrichten. Dit hebben we gedaan door te investeren in de zogenaamde ‘nulde lijn’, zoals welzijnswerk, maatschappelijk werk en professionals (pedagoog en GZ-psycholoog) die verbonden zijn aan ons gemeentelijk Sociaal Team. Dat is waar we op in blijven zetten. Het is niet eenvoudig om de stijgende kosten voor de zorg te beteugelen. Maar wie accepteert een ‘nee’ als professionele zorg echt nodig is? Gelukkig is ons huishoudboekje goed op orde zodat we benodigde professionele zorg kunnen blijven bieden. Daar staan we voor!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lijst 3: ABL

Woningbouw
ABL wil vooral bouwen voor onze eigen inwoners, met een zelfbewoningsplicht voor de eigenaar van de koopwoning. Er moeten voldoende woningen beschikbaar komen die een flexibel karakter hebben, met de inzet op doorstroming. Ze moeten zowel beschikbaar zijn voor jonge starters als voor senioren. Hierbij dient ook een goede balans gevonden te worden tussen middeldure huur en goedkope koop. Doorstromen zorgt ervoor dat de woningmarkt beter functioneert en meer mensen profiteren van de bouw van één woning of appartement. Inbreiden en ombouwen van bestaande panden is prima, maar mag niet ten koste gaan van de natuur. Ook hoogbouw biedt meer mogelijkheden. We willen dit toestaan op markante plaatsen zoals De Oliemolen in Donk. Stedelijke massaliteit willen we niet. De eigen identiteit van onze kernen moet behouden blijven. Tijdelijke huisvesting zoals tiny houses om de woningnood tijdelijk te verzachten ondersteunen we. Dit dient wel goed inpasbaar te zijn in de omgeving.

Leefbaarheid kernen
ABL wil goede oplossingen voor zaken die de leefbaarheid in onze kernen onder druk zetten, zoals het verkeer in de kernen, de Heuvel in Lieshout en leegstand in Mariahout. Levendigheid is niet altijd maakbaar en afhankelijk van initiatieven uit de samenleving. ABL juicht dit soort initiatieven toe en ondersteunt ze. Draagvlak, haalbaarheid en betaalbaarheid zijn de pijlers waarop wij toetsen bij plannen zoals de Heuvel in Lieshout. Het verdwijnen van horeca en de supermarkt in Mariahout is een klap in het gezicht voor deze levendige gemeenschap. ABL denkt actief mee in haalbare oplossingen en ondersteunt deze waar mogelijk. Oplossingen vragen solidariteit en de gunfactor van onze inwoners, lokaal ondernemen krijgt gelukkig weer meer waardering. Daarbovenop kiezen we de strategie voor woonruimte voor de jeugd om ons rijke verenigingsleven te borgen. Ook bewaken we het behoud van het leefgenot in het buitengebied bij nieuwe vormen van ondernemen en huisvesting van arbeidsmigranten. 

Duurzaamheid
ABL zet in op duurzame methoden (zoals zonne-energie) om energie op te wekken. De nadruk moet liggen op energiebesparingen, zeker tot het capaciteitsprobleem op het elektriciteitsnet is opgelost. Denk aan het beter isoleren van woningen en het in gebruik nemen van alternatieve methoden om huizen te verwarmen. We zijn geen voorstander van het stoken van biomassa. De gemeente dient zelf meer een voorbeeldfunctie te nemen. Denk aan het verder verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. Aandacht moet er zijn voor mensen met minder financiële draagkracht. Zij hebben vaak geen middelen om hun woning aan te passen. Toch wonen zij vaak in woningen die minder geïsoleerd zijn. Zeker met de stijgende energieprijzen, zijn deze inwoners de klos. We blijven kritisch over onze leefomgeving. Bij voorkeur leggen we eerst de daken vol met zonnepanelen voordat we groen opofferen voor zonneweides. Daarnaast is ABL niet direct voorstander van windmolens, eerst moeten andere opties worden onderzocht.

Bereikbaarheid/verkeer
ABL werkt aan een verkeersvisie voor Laarbeek. Doel van deze verkeersvisie is minder doorgaand verkeer door de kernen en meer verkeerveiligheid. Pas als het doorgaande verkeer een goed alternatief geboden wordt geeft dit kansen voor autoluwe kernen. Met een betere verkeersafwikkeling komen er nieuwe kansen om verkeerveiligheid structureel aan te pakken. Met de verkeersvisie willen we samenhang krijgen tussen de grotere projecten zoals de N615, kruising Deense Hoek, Beekse brug en de aansluiting bij de Klokkengieterij. Projecten die op belangrijke doorstroompunten gesitueerd zijn. De provincie verzoeken we met klem de verkeersveiligheid op de N279 op korte termijn te verbeteren. Nieuwe ideeën zijn wenselijk voor bijvoorbeeld de Bavariabrug, waarmee ABL zal komen. De integrale verkeersvisie met een duidelijke structuur is het stuurmiddel richting de Provincie en de regio en biedt kansen voor cofinancieringen. Hiermee willen we ook potentiële sluiproutes tegengaan en extra verkeersstromen voorkomen die ontstaan door verkeersprojecten in buurgemeenten.

Openbare orde/veiligheid
Inwoners verwachten dat regels worden nageleefd en dat handhavend wordt opgetreden tegen overtreders. Dit vraagt om blijvende inzet van bijvoorbeeld boa’s, politie en jongerenwerkers en voor zwaardere problematiek (zoals drugspanden) van het Peelland Interventie Team (PIT). Via samenwerking en het uitwisselen van informatie hebben ze als doel Laarbeek zo veilig mogelijk te maken. We zorgen dat blijvende aandacht blijft voor minder zware, maar wel ergerlijke situaties. Denk aan overlast van hondenpoep en containers die te vroeg worden geplaatst en / of te laat worden opgeruimd. De brandweer vraagt specifieke aandacht. De mogelijke geplande hervormingen kunnen hun weerslag hebben op de vrijwilligers. Hier moet zorgvuldig mee omgegaan worden zodat deze vrijwilligers behouden blijven voor ons mooie brandweerkorps. De digitale veiligheid vraagt meer aandacht dan ooit tevoren. Voorkoming van zaken als datalekken en het ontstaan van gijzeling van systemen zijn hierbij essentieel. We begrijpen dat hier mogelijk extra investeringen voor nodig zijn.

Welzijn/zorg
ABL wil dat de mogelijkheden voor mensen met een beperking tot maatschappelijke deelname optimaal wordt ondersteund. De ‘huiskamers’ in de dorpshuizen dragen bij aan het welzijn van de dorpsbewoners. Hier kunnen mensen anderen ontmoeten, wordt structuur geboden voor de daginvulling, waardoor mensen zich minder eenzaam voelen, langer thuis kunnen wonen en ook minder snel een beroep op professionele zorg hoeven te doen. ABL wil goede zorg dichtbij en het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen én jongeren. We weten inmiddels dat gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen de problemen van de jeugdzorg en de vergrijzing niet helemaal oplossen. Vanwege personeelskrapte in de zorg staan alle generaties voor de uitdaging om meer en meer naar elkaar om te kijken en voor elkaar te zorgen. De gemeente kan bij dit proces ondersteunen door mantelzorg en informele zorg te verbinden met professionele zorg en één loket bieden. Bij woningbouwplannen willen wij hier direct aandacht voor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lijst 4: CDA

Woningbouw
Het versnellen van procedures voor woningbouw.
De gemeente is proactief bij herbestemmen van bebouwde locaties voor woningbouw.
Als gemeente ook zelf investeren in projecten die niet kostendekkend zijn.
In iedere kern minimaal 150 woningen toevoegen met een groot aandeel van levensloopbestendige, sociale huur en koopwoningen.
Maximaal inzetten op meergeneratiewoningen dicht bij zorgcentra.
Een aantal tijdelijke woningen voor max 15 jaar in de kernrandzones zoals Tiny Houses,
Inzet doorstroommakelaar met de woningstichting voor een betere benutting van “woonmeters”, woningen waarin nu minder mensen wonen dan de bedoeling was.
In het buitengebied van Laarbeek neemt de leegstand toe, de omgevingsvisie biedt ruimte voor creatieve ideeën voor functieverandering.
Alle nieuwbouw moet eerst voor een bepaalde periode aan Laarbeekse inwoners aangeboden worden.
Arbeidsmigranten, statushouders en starters kunnen ook gezamenlijk wonen in wooncomplexen aan de rand van dorpen.
Stevig inzetten op energiezuinige gebouwen door meer aandacht voor energie besparen en opwekken.

Leefbaarheid kernen
Bibliotheekvoorzieningen moeten beschikbaar blijven in de moderne huiskamers van iedere kern, via deze plekken eenvoudige toegang tot overheidsloketten voor onze inwoners.
Ook de digitaal minder vaardige inwoner moet mee kunnen doen.
Bij nieuwe plannen en beleid eerst via participatie breed ophalen wat nodig/gewenst is.
Zelfs voordat er een concept plan of idee is. Daarna concretiseren en niet blijven polderen. Wel voeling houden met doelgroep.
Kinderen/jongeren moeten altijd mee kunnen doen, omstandigheden die meedoen onmogelijk maken moeten gecompenseerd worden zodat iedereen mee kan doen.
De menselijke maat, eigen kracht en eigen regie moeten voldoende zijn om mee te kunnen blijven doen. Lokaal herkenbare organisaties moeten dit samen met verzekeraars mogelijk maken.
Senioren moeten lang mee kunnen blijven doen vanuit hun eigen thuis.
Het initiëren en stimuleren van een samenwerking tussen verenigingen/ organisaties op het gebied van sport en cultuur onderling en met het sociale domein.

Duurzaamheid
De gemeente heeft een kartrekkersrol in het klimaatbeleid van Laarbeek. Faciliteren, stimuleren en richting geven is aan de gemeente anders gebeurt het te weinig. Financiële en ‘voorbeeld-prikkels’ zijn hierin ondersteunend.
De verhouding groen en versteend oppervlak binnen de kernen, nu bovengemiddeld gunstig voor het klimaat, moet minimaal gelijk blijven. Lokaal gevallen regenwater moet lokaal infiltreren.
Meer inzet op energie besparen omdat dit sneller rendeert dan uitbreiding van grootschalige opwek. Particuliere opwek mogelijk blijven. De lobby voor verhoging netwerkcapaciteit kan ook bestaan uit het ‘mogelijk maken om eigen geproduceerde groene stroom rechtstreeks aan je buren te leveren’ waardoor het netwerk fors minder wordt belast.
Het toestaan van grootschalige energie-opwekking, mits gedragen door omwonenden.
Het niet in het milieu laten belanden van afval en het hergebruik van dit materiaal heeft prioriteit.
Ook het laten innoveren van sectoren om duurzamer te gaan produceren dient door de gemeente gepromoot te worden.

Bereikbaarheid/verkeer
Binnen de bebouwde kom dienen de 30 km wegen veel meer ingericht te worden volgens de norm. Het weren van sluipverkeer begint bij goede wegen rondom de gemeente. Hierbij wordt de kruising Hoofakker-Deense hoek wat ons betreft omgevormd naar een rotonde.
Bij de Beekse brug komt een verlengde linksaf strook door verlegging Boscheweg.
Rotonde N279/N615 wordt snel verbouwd en inzetten op een toekomstige N279.
Investeren in een goed bereikbaar en aantrekkelijk openbaarvervoer; zoals het realiseren van extra fietsenstallingen en parkeerplaatsen bij de Bavariarotonde.
Lokale fietspaden sluiten goed aan op de voorgenomen snelfietsroutes.

Openbare orde/veiligheid
Veilig voelen en veilig zijn is een subjectief begrip maar daarom niet minder belangrijk.
Ondanks lage criminaliteitscijfers in Laarbeek durven velen ’s-avonds niet de straat op.
Ondermijning en illegaliteit moeten hard aangepakt worden, evenals drugs gerelateerde problemen. Met verbaliseren alleen los je het niet op.
Mensen aanspreken op hun gedrag, overlast melden en actief meedoen in app groepen. Bewustwording creëren en inzetten op normaliseren.
Het afsteken van (illegaal) vuurwerk aan banden leggen door strenger te handhaven, voorlichting op scholen te geven en de communicatie via media op te zetten.
Cybercriminaliteit met goede voorlichting proberen te minimaliseren.
Zorgen voor goed onderhouden en veilige wegen en voldoende openbare, duurzame
ledverlichting.

Welzijn/zorg
Inzetten op preventie, in samenwerking met zorgverzekeraars, in plaats van reactieve zorg. Voorkomen is beter dan genezen en financieel heeft dit ook voordelen. De huidige uitvoeringsrichting wordt onbetaalbaar en onuitvoerbaar.
Kinderen moeten via extra inzet binnen de eigen gemeente de basisschool kunnen doorlopen. Sociaal isolement en armoede moeten bestreden worden. Samenwerking tussen diverse instanties geeft vroeg zicht op schuldenproblematieken zodat deze snel aangepakt worden. Privacywetgeving is hierbij een obstakel.
Het CDA ondersteunt activiteiten die bijdragen aan verbinding en ontmoeting tussen mensen.
Ervoor zorgen dat mantelzorgers hun taken kunnen blijven doen en er zelf geen gezondheidsklachten door krijgen.
Voor de snelgroeiende groep senioren moet langer regie over eigen leven ingevuld worden door o.a. gewenste huisvesting in meergeneratiewoningen mogelijk te maken, dichtbij reguliere zorgcomplexen zodat de “zorghandjes” effectief ingezet kunnen worden.
Door de jongerenwerker een goede ontmoetingsplaats voor jongeren te organiseren in samenspraak met de jeugd en de omgeving.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lijst 5: PvdA

Woningbouw
De PvdA stelt het algemeen belang van betaalbaar wonen boven het winst maken met huizen. Wij kiezen dus voor meer sociale huurwoningen en minder bouwen door projectontwikkelaars. Het college wilde 30% sociale huurwoningen behalen, maar dat is niet gelukt, het maken van een inhaalslag is voor ons prioriteit. Daarom pleiten wij onder andere voor het laag houden van de grondprijzen voor sociale huur- en sociale koopwoningen. Ook voor middeninkomens moet voldoende woningaanbod zijn.
We faciliteren het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) en ondersteunen experimentele vormen van woningbouw zoals meergeneratiewoningen en tiny houses.
Ons uitgangspunt is dat huizen er zijn om in te wonen, niet om in te beleggen. Om speculeren en prijsopdrijving in de woningmarkt tegen te gaan, zijn wij vóór een zelfbewoningsplicht voor bepaalde woningen. Dit gaat huisjesmelkers tegen én heeft een positieve uitwerking op de positie van huurders. Iedereen heeft namelijk recht op een fatsoenlijke woning.

Leefbaarheid kernen
Wij vinden dat iedereen recht heeft op wonen, werken en recreëren dicht bij elkaar. Basisvoorzieningen (winkels, horeca, scholen, sport- en speelmogelijkheden, groene omgeving, cultureel aanbod en voorzieningen zoals dorpshuizen en bibliotheek) moeten voor iedereen makkelijk bereikbaar zijn. Voldoende beweegtuinen voor ouderen en speeltuinen in de kernen. Dit zijn ontmoetingsplaatsen voor mensen van alle leeftijden. Autoverkeer door kernen ontmoedigen. Bewoners faciliteren om samen verantwoordelijk te zijn voor de eigen buurt.

Duurzaamheid
De komende jaren wil de PvdA dat de gemeente alles op alles zet om de gevolgen van klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen. De PvdA wil deze schone en duurzame koers realiseren door:
- Het verbeteren van luchtkwaliteit, het versterken van biodiversiteit en natuur. Minder vee. Meer inclusieve landbouw, boeren stimuleren en ruimte geven die een duurzame keuze maken. In het bomenvervangingsplan willen wij naar een boom voor een boom. Zuinig omgaan met energie, wat niet gebruikt wordt hoeft niet opgewekt te worden. Energiezuinige woningen bouwen, ledlampen. Inwoners mee kunnen profiteren van de opbrengsten van de energietransitie (minimaal 50% lokaal eigendom).
- Ons verkiezingsprogramma bevat tal van onderwerpen voor een betere wereld met minder CO2-uitstoot en een beter luchtkwaliteit, met geïsoleerde huizen, betaalbare energielasten en meer duurzame werkgelegenheid is niet alleen noodzakelijk maar ook een prachtig perspectief. We willen een toekomt voor jongeren. Zij willen niet wonen in Aarle-Rixtel aan zee.

Bereikbaarheid/verkeer
Al onze kernen moeten goed en veilig bereikbaar zijn en een goede verbinding met omringende dorpen en steden. De veiligheid van onze inwoners jong en oud staat voorop! Kinderen moeten veilig naar school kunnen gaan en ouderen moeten veilig thuis kunnen komen. Onveilige oversteekplaatsen moeten worden aangepakt.
Wij willen het openbaar vervoer stimuleren, en er moet meer aandacht voor voetgangers en fietsers zijn. We willen een goede oplossing voor de Beekse brug, die niet leidt tot meer verkeer in de kernen. Maar we weten ook dat de gemeente dit niet alleen kan oplossen. Als lokale politieke partij zullen wij ons landelijk netwerk inzetten om dit ook in de provincie blijvend onder de aandacht te brengen.

Openbare orde/veiligheid
In een fijne buurt kijken mensen naar elkaar om. Naast toezicht door politie kan buurtpreventie georganiseerd worden door buurtapps en buurtpreventieteams. Buurtpreventie wordt een succes als inwoners en gemeente hiervoor samen plannen maken, de gemeente mag dit meer ondersteunen.
Voor het Inrichten van de openbare ruimte willen we dat er meer rekening gehouden wordt met mensen met een scootmobiel of rollator en anderen die minder goed ter been zijn. Je moet de basisvoorzieningen veilig kunnen bereiken. Iedereen in ons dorp moet zich veilig kunnen voelen, onafhankelijk van afkomst, geslacht of van wie je houdt.

Welzijn/zorg
In Laarbeek leven ongeveer 800 inwoners in armoede, daarvan zijn er 200 kind.
Kinderen die opgroeien in armoede staan meteen op achterstand. Wij willen een samenleving met kansengelijkheid. De norm om in aanmerking te komen voor minimavoorzieningen willen wij aanpassen van 110% naar 120% van de bijstandsnorm.
De PvdA staat voor een zorgzame en inclusieve samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken en waarin iedereen mee kan doen. Voor de PvdA is het uitgangspunt dat de zorg dichtbij, toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar moet zijn. Inwoners moeten weten bij wie ze terechtkunnen met een probleem of ondersteuningsvraag.
De eigen bijdrage in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) moet alleen gelden voor mensen met een inkomen hoger dan 130% van het minimumloon. Mantelzorgers krijgen onze steun en waardering. We willen eenzaamheid onder ouderen en onder jongeren bestrijden door ontmoetingsactiviteiten te faciliteren. De jeugd heeft de toekomst, onze toekomst!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lijst 6: Ouderen Appèl – Hart voor Laarbeek

Woningbouw
Onze inzet is om in alle kernen betaalbare woningen te bouwen en te houden voor jong en oud, o.a. door innovatieve bouwconcepten die de bouwtijd omlaag brengen.
Als investeerders bestaande gebouwen willen omvormen tot woningen, neemt wat ons betreft de gemeente de regie. Ze werkt alleen mee, indien het soort woningen dat er komt, is aangepast aan de onderzochte behoefte van die kern. Duurzaam, comfortabel, energiezuinig, betaalbaar, levensloopbestendig. Verplicht ontwikkelaars te bouwen voor aantoonbare vraag en niet voor maximale winst. Starters moeten kunnen kopen of huren, niet jaren wachten.
We streven ernaar dat er snel een huisvestingsverordening wordt ingevoerd. Zo kunnen woningen voor een fors deel worden toegewezen aan de eigen inwoners van Laarbeek. Ouderen wier partner wegvalt of ziek wordt, kunnen daardoor ook langer zelfstandig blijven wonen in Laarbeek; het liefst in de eigen kern. Mantelzorg en kangoeroe wonen soepel toestaan zonder kapitaalvernietiging op termijn door verplicht afbreken nadien.

Leefbaarheid kernen
Goede woningen, schone en veilige straten, schone lucht, geen lawaai, veel openbaar groen zonder hondenpoep. Voldoende sociale ontmoetingsruimte, zowel binnen als buiten, verbindt inwoners in een kern. Wij vinden het door de inwoners van Lieshout ingediende alternatieve plan voor De Heuvel de betere keuze. Dat kan een mooie centrale plek worden.
Al onze kernen hebben passende voorzieningen voor de jeugd nodig, dus ook Beek en Donk.
Een leefbare kern wordt niet doorkruist door zwaar verkeer, heeft voldoende speel- en ontspanningsvoorzieningen voor jong en oud en openbaar vervoer op korte afstand bereikbaar.
Ouderen Appèl – Hart voor Laarbeek vindt veilige fietsvoorzieningen en infrastructuur belangrijk. Onze vergrijzende inwoners gaan graag op pad met de e-bike zonder te vallen over gaten en over losliggend materiaal. Aansluiten waar mogelijk op de snelfietspaden juichen we toe.

Duurzaamheid
Bij een energietransitie dient leefbaarheid en lokaal draagvlak voorop te staan. Wij staan voor het meer en tijdig betrekken van bewoners bij nieuwe energie-experimenten (Regionale opgave voor energievoorzieningen). Ze verdienen niet alleen de lasten maar vooral ook de lusten van deze transitie. Onze inwoners voelen zich nu onvoldoende gehoord.
Wij stellen voor om inwoners met minder besteedbaar inkomen, als eerste te ondersteunen bij energiebesparing. Leven met bewustzijn voor energie en milieu is niet voor iedereen nog eenvoudig, de gemeente kan met voorlichting helpen. Onze ondernemingen dienen ook te worden gevolgd bij het verduurzamen en waar mogelijk daarin samen te werken. Bedrijven die schadelijk zijn voor het milieu of biodiversiteit mogen wat ons betreft worden gesaneerd of beëindigd indien dat niet mogelijk is.

Bereikbaarheid/Verkeer
Wij pleiten voor veiligere verkeersaders in al onze kernen, Streven naar minimaal doorgaand verkeer in de kernen, liever er omheen sturen. Bijzondere aandacht voor de Kapelstraat in Beek en Donk, de Dorpstraat in Aarle-Rixtel en nu eindelijk ook naar een oplossing voor een goede doorstroming bij de Beekse brug. Dit speelt al zo lang, hoe komen we tot een doorbraak hierin? En met wie.
Voor iedereen (jong, oud, met en zonder lichamelijke beperking) bereikbaar openbaar vervoer binnen een redelijke afstand.
Openbare gebouwen dienen we voor iedereen goed toegankelijk te maken en te houden. Veilige speellocaties, oversteekplaatsen en kruispunten voor schoolgaande kinderen, voor ouderen, voor slechtzienden/slechthorenden. Controle op bereikbaarheid voor minder validen van trottoirs, winkels, geldautomaten, instellingen, bospaden en overige voorzieningen.

Openbare orde en veiligheid
Het veiligheidsgevoel van de inwoners van Laarbeek verdient constant aandacht. De algehele sociale veiligheid gaat er niet op vooruit in de kernen. Steeds vaker ontstaan er situaties met hangjongeren, drugstransacties en vervuilde locaties. Dit alles roept om meer handhaving op passende wijze. We zien nauwelijks nog politie op straat. De wijkagent speelt een uiterst belangrijke rol en moet voor zijn taak geheel zijn vrijgesteld. Inwoners moeten zich overal veilig kunnen voelen. Buurten doen vaak via eigen WhatsApp-groepen aan preventie en toezicht, een goede zaak. Er moet meer capaciteit komen voor bestrijding en voorkomen van milieudelicten, woninginbraken, geluidsoverlast en asociaal gedrag, dit werkt altijd ontwrichtend in een samenleving. Weet U wie u kunt bellen als er iets gebeurt?

Welzijn/zorg
Wij zijn van mening dat onze inwoners, verenigingen en bedrijven ertoe doen. Zij vertellen ons wat goed is voor Laarbeek en dat bepaalt onze grondhouding en koers. Door hen te betrekken bij verdere ontwikkelingen en ons dienstverlenend op te stellen, zullen we hun vertrouwen steeds meer verdienen. Verenigingen en zeker vrijwilligers ondersteunen we met raad en daad. Als door burgers een particulier initiatief wordt ontwikkeld, behoort de gemeente dat altijd serieus te onderzoeken met een positieve grondhouding. Wij willen dat inspraak een centrale en herkenbare rol krijgt in alle stappen voorafgaand aan en tijdens besluitvorming.
Het streven om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen mag niet leiden tot vereenzaming of totale verarming, dit moet goed worden gemonitord door de gemeente. Voor iedere burger moet helder zijn waar welke zorg beschikbaar is en hoe daartoe toegang te krijgen. Zorg is iets dat op maat moet worden toegepast, bureaucratie daarbij minimaliseren.