Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Drie personen via voorkeurstemmen gemeenteraad in

Politiek

Laarbeek - Arian de Groot (PNL), Nicole Otten (De Werkgroep) en Tanja van de Ven - Vogels (CDA) maken gebruik van hun recht om met voorkeurstemmen in de gemeenteraad te komen. Jordy Brouwers (ABL) ziet er vanaf en gaat zich storten op zijn nieuwe rol als voorzitter van zijn partij.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week hadden vier personen het recht om een plek in de gemeenteraad op te eisen, op basis van het aantal voorkeurstemmen dat zij hadden behaald. Om via voorkeurstemmen in de raad te komen, moet een persoon 25 procent van de kiesdeler halen. De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen, gedeeld door het aantal zetels (19 in Laarbeek). De kiesdeler was in Laarbeek 476. Zoveel stemmen had een partij nodig om één zetel te bemachtigen. Om daarnaast ook met voorkeurstemmen in de raad te komen had iemand dus minimaal 119 stemmen nodig.

Meerdere personen haalden dit, maar kijkend naar het aantal zetels en de op de personen uitgebrachte stemmen mochten uiteindelijk vier personen via voorkeurstemmen in de raad. Bij PNL was dit Arian de Groot (ten koste van Ton van de Wijdeven), Nicole Otten bij De Werkgroep (ten koste van Jos Gruijters) en bij het CDA Tanja van de Ven - Vogels (ten koste van Albèr van der Aa). Alle drie hebben ze aangegeven om ook daadwerkelijk in de gemeenteraad zitting te nemen. Tanja van de Ven - Vogels is nu ook lid van de Provinciale Staten en plaatst wel het voorbehoud dat het allemaal juridisch mogelijk moet zijn. Nicole Otten: “Deze 159 voorkeursstemmen deden ook wat met mij, want dat zijn er best veel. En dat terwijl ik aangegeven had voorlopig niet in de raad te gaan omdat ik meer tijd wilde maken voor mijn kinderen. Na een roerig jaar privé wilde ik meer thuis zijn. Dat besluit nam ik een half jaar geleden, want dan begint immers de campagnetijd. Dan komt de uitslag binnen en begint het te kriebelen. Want thuis is nu meer rust en raadswerk is óók leuk en zinvol. Na gesprekken met de kinderen, familie, vrienden, fractie en partijleden heb ik de keuze gemaakt om toch de raad in te gaan. De voorkeursstemmen hebben me overtuigd.” 

Jordy Brouwers
Ook Jordy Brouwers van ABL had het recht om via voorkeurstemmen terug te keren in de raad. Brouwers koos er echter bewust voor om bij de verkiezingen op een lagere plek te gaan staan. Hij gaf toen al aan toe te zijn aan nieuwe stap binnen zijn partij. Na acht jaar raadslid is hij de nieuwe voorzitter van ABL. Hij zal dan ook niet in de gemeenteraad gaan zitten. “Ik was toch wel verrast door het aantal voorkeurstemmen. Ik zie dit als een mooi mandaat om aan de slag te gaan als nieuwe voorzitter van de partij.” Hierdoor mag Ruud Fransen (op plek 4 bij ABL) zijn opwachting gaan maken in de raad.

De enige verschuivingen die dan nu nog mogelijk zijn, is als gekozen raadsleden doorschuiven naar een wethouderspost.

Voltallige gemeenteraad: PNL: Ronnie Tijssen, Ron van den Berkmortel, Noek Maas, Toon Brouwers, Wim van Dijk, Arian de Groot. De Werkgroep: Joan Briels, Rick van Bree, René van Heugten, Nicole Otten. ABL: Monika Slaets, Ron Verschuren, Bas van Sinten, Ruud Fransen. CDA: Tonny Meulensteen, Tanja van de Ven - Vogels. PvdA: Linda Engels - Strijbosch. Ouderen Appèl - Hart voor Laarbeek: Frans van Zeeland, Louis Peeters.