Afbeelding

Kimberly Loos met het oog op de toekomst

Sportnieuws

Beek en Donk - Op de boerderij van haar ouders spreken we met Kimberly Loos over haar passie voor paardrijden en alles wat daarbij hoort.

Opgroeien op de boerderij met altijd paarden om haar heen, maakte haar tot paardenliefhebster. Dat daar ook wedstrijd rijden bij zou horen was nog niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Op driejarige leeftijd kreeg Kimberly een Shetlandpony (Snuitje) van haar ouders. Die vonden het leuk om haar daar in hun achtertuin op te zien rondrijden. Kimberly zelf zegt daarover: “Ik vond het vooral een beetje spannend in het begin.”

Wanneer kwam de fascinatie dan voor het paardrijden en het wedstrijd rijden?
“Vanaf dat ik mijn shetlandpony had, begon ik het steeds leuker te vinden. Niet alleen om te rijden maar vooral om met de pony’s om te gaan. Het verzorgen en de band die je krijgt met zo’n dier. Op mijn zesde begon ik met de bixie wedstrijden. Dat zijn wedstrijden waar vooral het plezier vooropstaat.”

Tien jaar nadat ze begon met de Bixie wedstrijden maakt Kimberly de overstap naar paarden. De steun en begeleiding van haar ouders maken het haar mogelijk om te doen wat ze leuk vindt. Het talent dat ze bleek te hebben en dat ze met hard werken verder ontwikkelde, brengt haar op het punt dat ze aan de vooravond staat van een mogelijk langdurige carrière in de paardensport. Ze rijdt nu pony’s en paarden, omdat ze met haar trouwe pony July nog een tijdje wil doorgaan. Kimberly straalt helemaal als ze vertelt dat ze met July 1.30 meter gesprongen heeft op internationaal niveau. “Ik vind het wel fijn dat ik nog een tijd met July kan rijden. July wil altijd werken en heeft een apart karakter wat haar zo speciaal maakt. Bij de pony’s rijden is op dit moment nog leuker dan bij de paarden. De competitie bij de paarden is groter en onevenwichtiger. Daar rijd je tussen de professionals als amateur en dat maakt het lastiger.”

Kimberly heeft verschillende pony’s gehad in de loop der tijd, en die hebben gelukkig allen een fijne nieuwe ruiter gevonden. “Het is alleen niet zo gemakkelijk om steeds afscheid te moeten nemen van pony’s waar je zo’n hechte band mee hebt opgebouwd en die zo goed voor je hebben gepresteerd”, vertelt Kimberly. Haar paard Katinka, waar ze wedstrijden mee rijdt, is nog jong (zes jaar oud) en moet nog veel leren. “Kimberly heeft feeling voor paarden”, zegt vader trots. Wat hij daarmee bedoelt, wordt snel duidelijk. Paarden en pony’s die door anderen niet gereden kunnen worden omdat ze kuren hebben, weet Kimberly zover te krijgen dat er goed mee gewerkt en gereden kan worden. De trainingen een keer per week in Asten bij Rob Heijligers en in Dalfsen bij Niels Nanning (1 keer per maand) geven haar voldoende stof om zich thuis verder te scholen en te ontwikkelen.

Waar ligt jouw ambitie in deze sport Kimberly?
“Dat weet ik nog niet zo goed. Wedstrijden rijden natuurlijk, maar of ik het als hobby houd of mijn werk ervan maak weet ik nog niet. Bij de paarden wordt dit wel moeilijker omdat je rijdt tegen professionals. Paarden zijn tussen het 10e en 15e jaar op hun best. Katinka is nog jong dus moet zich nog ontwikkelen, net als ikzelf. Daar wil ik me voorlopig op focussen.” Na elke wedstrijd worden de video-opnames die vader en/of moeder maken geanalyseerd. Kimberly is dan degene die precies de vinger op de zere plek weet te leggen en elke fout genadeloos blootlegt. Zo verbetert zij zichzelf steeds verder. Die spiegel houdt zij zichzelf doorlopend voor. Kimberly volgt de opleiding Marketing, Communicatie en Evenementen op niveau 4 aan het Summa College. Hierna wil ze nog een hbo-opleiding gaan doen.

Kun je school goed combineren met jouw passie voor het paardrijden?
“Ja dat wel. Maar soms is het lastig. Ik ben nogal perfectionistisch en dat is wel eens vervelend.”
Moeder beaamt dit: “Kimberly gaat altijd voor 110% anders is ze niet tevreden. Op school wil ze ook liever een 10 dan een 9. Ze legt de lat erg hoog voor zichzelf.”

Wat zou je met je opleiding kunnen en willen doen, in combinatie met je sport?
“Het organiseren van een evenement als Indoor Brabant lijkt me wel gaaf. Dat soort dingen zou ik wel willen doen. Maar voorlopig ben ik nog aan het kijken wat ik na het Summa voor een hbo-opleiding ga doen. Ik moet nog eens kijken wat het beste aansluit en waar ik het meeste mee kan doen.”

Het leven van Kimberly draait zoals u begrijpt om PAARDEN!