Afbeelding

Zilver voor Colet Claessens bij NK Kunstrolschaatsen

Sportnieuws

Mierlo/Nieuwegein – Het Nederlands Kampioenschap Kunstrolschaatsen van afgelopen weekend gaat de boeken in als een succesvol kampioenschap voor Rolschaatsvereniging Olympia uit Mierlo. De vier deelnemende Olympia rijdsters namen maarliefst vijf medailles mee naar huis.

Selectie
Afgelopen seizoen stonden twee selectiewedstrijden op de rolschaatskalender. De resultaten van deze wedstrijden werden beoordeeld door het Sectie Bestuur Kunstrolschaatsen, waarna een selectie plaatsvond voor deelname aan dit NK. Van alle Nederlandse rolschaatsverenigingen streden de beste rijders/rijdsters voor de podiumplaatsen in de klasse Supermini tot en met Senioren. Voor Olympia waren slechts vier rijdsters geselecteerd, waaronder Colet Claessens.

Senioren
In een sterk deelnemersveld nam Colet het op tegen vijf rijdsters in de klasse Senioren. De twee voorgaande wedstrijden eindigde Colet op een tweede plaats, nipt achter Dyana van de Doelen (Kerkdriel). Ook deze wedstrijd ging de strijd tussen Colet en Dyana. Per Figuur lieten de rijdsters verplichte elementen zien, welke door de jury beoordeeld werden. Na vier Figuren kwam Colet een paar punten te kort voor de titel, waardoor ze op de mooie tweede plaats eindigde.

Clubgenootjes
In de klasse Cadet streed clubgenootje Mirthe de Goede in een klasse met vijf rijdsters om de eerste plaats. Mirthe maakte er een spannende wedstrijd van; na het vierde Figuur werd de wedstrijd pas beslist en verzilverde zij de titel. Yessie Kusters, Olympia, streed met Birgit van Berlo (De Oude Molen, Beek en Donk) om de eerste plaats. De spanning was te snijden, de rijdsters waren zeer gewaagd aan elkaar. Na vier verplichte Figuren had Yessie de meeste jurypunten en ging ze met de titel naar huis.

Vrijrijden
Het Nederlands Kampioenschap bestaat naast de discipline Figuren ook uit Vrijrijden (kürrijden op muziek met verplichte sprongen, pirouettes en passenseries). Colet nam tijdens dit NK alleen deel aan de discipline Figuren. Yessie en Mirthe namen zowel deel aan het Figuren als Vrijrijden. Yessie eindigde op een mooie tweede plaats in de klasse Junior, voor clubgenoot Melissa Verdonk. Mirthe (Cadet) speelde geen rol van betekenis in het klassement.

EK/WK
Naast het behalen van de Nederlandse titel, de zilveren of de bronzen medaille worden ook rijders/rijdsters geselecteerd die mogen gaan deelnemen aan de Interland (alleen Vrijrijden) en Europese- of Wereldkampioenschappen (Figuren en Vrijrijden).

Kerstshow Olympia
De rijdsters van Olympia kunnen terugkijken op een goed Nederlands Kampioenschap en kunnen zich gaan voorbereiden op een nieuw rolschaatsseizoen. Na de zomervakantie ligt bij de trainsters en rijdsters de focus op de Kerstshow.