Afbeelding
Foto:

Raadsvisitatie bij Dorpsraad Beek en Donk

Zakelijk advertorial

Beek en Donk - De raadsvisitatie op dinsdag 16 april was een succesvolle gelegenheid voor de Dorpsraad Beek en Donk om belangrijke punten en onderwerpen te bespreken met de gemeenteraad, het college en een aantal beleidsambtenaren. Ze hebben laten zien dat zij zich actief inzetten voor de leefbaarheid in het dorp door zelfstandige initiatieven te stimuleren en advies te geven over verschillende onderwerpen zoals wooninitiatieven, verkeersveiligheid en het sociaal domein.

De ontvangst was in het Parkpaviljoen, waarna een bezoek aan het zwembad gepland stond. “Vanuit de Dorpsraad hebben wij met onze denktank zo’n 100 inwoners de vraag gesteld wat zij van het zwembad vinden. Daaruit bleek dat een grote meerderheid het belangrijk vindt dat er zwemvoorziening/onderwijs is in Laarbeek”, leggen Joep van Dijk en Henk Peters namens de Dorpsraad uit. “We noemen ons Waterpoort van de Peel en zijn omgeven door veel kanalen. Zwemonderwijs hoort daarnaast bij de basis van de opvoeding. De gemeente gaat over het zwembad in de nabije toekomst een besluit nemen, vandaar deze toepasselijke locatie, om toe te lichten hoe onze inwoners hier over denken.” Na het bezoek aan het zwembad heeft de Dorpsraad in het Ontmoetingscentrum hun jaarplan met belangrijke punten en onderwerpen gepresenteerd. 

Leefbaarheid vergroten
De Dorpsraad is ervoor bedoeld om de leefbaarheid in het dorp te vergroten, ooit ontstaan op initiatief van de provincie. Er werd geconstateerd dat de leefbaarheid in veel Noord-Brabantse dorpen terugliep; winkels en basisvoorzieningen verdwenen en inwoners vertrokken. Vervolgens is er een project gestart om de leefbaarheid in de dorpen maximaal te waarborgen. Daarin zag men een essentiële rol weggelegd voor Dorpsraden. Belangrijk uitgangspunt is dat inwoners zelf met initiatieven en ideeën komen om de leefbaarheid te vergroten. Zij weten namelijk als geen ander wat er nodig is en wat er speelt in het eigen dorp. In 2011 is de Dorpsraad Beek en Donk van start gegaan en hebben ze het initiatief genomen om diverse projecten te realiseren. Er zijn op die manier al mooie dingen ontstaan, zoals het AED-project, Muziektuinpodium, herontwikkeling Leonarduskerk, het Buurtpreventieteam en bijvoorbeeld de Gezamenlijke Collecteweek.

Speerpunten
Met speerpunten zoals gemeenschapskracht, zorgzaamheid, verkeersveiligheid en het ondersteunen van leefbaarheidsinitiatieven, laat de Dorpsraad zien dat zij een belangrijke rol spelen in het dorp. Het welkomstpakket voor nieuwe inwoners en de financiële ondersteuning van initiatieven tonen aan dat de Dorpsraad actief bezig is met het verbeteren van de leefbaarheid en het welzijn van de inwoners. Daarnaast wordt de Dorpsraad ook vaak om advies en deskundigheid gevraagd omtrent wooninitiatieven, herontwikkelingen gebouwen en de omgevings- en kanaalvisie in Laarbeek. Toelichting van een aantal speerpunten:

  • - Gemeenschapskracht: Kortom, meer aandacht voor elkaar. Door boodschappen te doen voor een ander of een ritje naar het ziekenhuis kan de druk op de eerstelijnszorg afnemen.
  • - Verkeersveiligheid: bijvoorbeeld aandacht vragen (o.a. van de politiek) voor de veiligheid van fietsers.
  • - Leefbaarheidsinitiatieven: De Dorpsraad kan een financiële bijdrage leveren voor initiatieven die ontstaan vanuit de samenleving. Er zijn al diverse aanvragen financieel ondersteund, zoals de Vitaliteitsdag voor senioren, Open Tuinen Route Laarbeek, Laarbeekse Wandeltochten en Eetcafé van de Kook.

Adviseren
De Dorpsraad heeft een adviserende rol naar de gemeente toe. Wat dat betreft was het zeker een vruchtbare avond voor de Dorpsraad. De raadsvisitatie heeft de gemeente een beter inzicht gegeven in de activiteiten en initiatieven van de Dorpsraad Beek en Donk. Door de goede samenwerking en communicatie tussen de Dorpsraad en de gemeente kunnen zij samen werken aan een leefbaar en zorgzaam dorp. Voor vragen of meer informatie kunt u een mail sturen naar info@dorpsraad-beekendonk.nl of de website www.dorpsraad-beekendonk.nl bezoeken.