Naast alle onduidelijkheden gaat het buitenbadminton prima: met dank aan de vrijwillige begeleidingsgroep
Naast alle onduidelijkheden gaat het buitenbadminton prima: met dank aan de vrijwillige begeleidingsgroep

Veel onduidelijkheden voor Badminton Club Lieshout

Sport

Lieshout - De maatregelen ter bestrijding van het coronavirus veroorzaken nogal wat onduidelijkheden. Ook Badminton Club Lieshout zit met een behoorlijk aantal van die onduidelijkheden. Zo is het nog steeds onduidelijk of het jeugdkamp door kan gaan. En, is het onduidelijk of de zaalsporters vanaf 1 juli weer binnen aan de slag kunnen. Tenslotte staat het gekozen beleid van gemeente en Rijk haaks op elkaar met betrekking tot financiële tegemoetkomingen.

Jeugdkamp
Al lange tijd is de jeugdbegeleiding druk bezig om voor de eerste keer in 5 jaar weer een jeugdkamp te organiseren. De vereniging vindt deze nevenactiviteit érg belangrijk en wil er alles aan doen om het door te laten gaan: voor de jeugd is er immers al zo veel dat níet door kan gaan dit jaar. Helaas stuit de organisatie op veel onduidelijkheden: zo mag er in de gemeente Laarbeek wél overnacht worden en in de gemeente Gemert-Bakel (waar het kamp gepland was) niet. De organisatie heeft zichzelf nog enkele dagen de tijd gegeven voordat ze de knoop definitief doorhakken. Gewoon doorgaan? Stoppen? Locatie verplaatsen? Datum verplaatsen? Alle mogelijkheden zijn nog open.

Zaalsporten
In het rijksbeleid is aangegeven dat zaalsporters vanaf 1 juli weer aan de slag mogen. Dat zou dus ook voor de badmintonners gelden. Navraag bij de gemeente Laarbeek leert echter dat zij daarover nog geen duidelijkheid hebben. En, de gemeente is eigenaar van de sporthal en moet deze dus vrijgeven aan de beheerder, zodat deze, op haar beurt, de sporthal weer geschikt kan maken om te sporten. Overigens worden de kleed- en douchelokalen van sporthal De Klumper, de thuisbasis van Badminton Club Lieshout, op dit moment gerenoveerd waardoor het maar de vraag is of de sporthal werkelijk vanaf 1 juli weer gebruikt kan worden. Ook hier is nog geen duidelijkheid over.

Zaalhuur
Tenslotte is er ook nog de onduidelijkheid in de kostensfeer. Het Rijk heeft immers een steunpakket van 90 miljoen euro vrijgemaakt voor alle sportverenigingen om 'zo de huur van sportaccommodaties kwijt te schelden' in de periode maart tot juni 2020. De financiering hiervan loopt echter via de gemeente zo geeft het Rijk aan, omdat deze degene zijn die de huur van sportverenigingen innen. De gemeente Laarbeek heeft onlangs juist het omgekeerde besloten: zij wil de vooruitbetaalde huur niet storneren. Navraag hoe dit nu zit geeft aan dat de gemeente de benodigde gelden nog niet van het Rijk zou hebben ontvangen én zich na ontvangst nog willen beraden over de wijze van inzet van deze gelden. Kortom; gemeentelijk beleid dat nog gemaakt moet worden, terwijl het Rijk hier juist de richting voor aangegeven heeft. Ook aan deze onduidelijkheid moet, helaas, door de Badminton Club Lieshout worden gewerkt.