Afbeelding

Laarbeek sluit zich aan bij Operatie Steenbreek

Algemeen Algemeen

Laarbeek – Mede door de succesvolle actie 'tegel eruit, plant erin' in november 2016 heeft de gemeente Laarbeek besloten om zich aan te sluiten bij Operatie Steenbreek. Een organisatie die particulieren en bedrijven wil enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen en verharding terug te dringen. Dat is goed voor de biodiversiteit en voor het waterbeheer, omdat er minder schoon hemelwater via het riool hoeft te worden afgevoerd.

Samen behoefte en aanpak bepalen
De gemeente is door Entente Florale Nederland uitgenodigd om officieel deel te nemen aan Operatie Steenbreek. Zowel de gemeente als de lokale groenondernemers willen Laarbeek nog groener maken. Het past bovendien uitstekend in de ambities om nu ook de 'Groenste gemeente van Europa' te worden, de duurzaamheidsambities en de manier waarop er met water en klimaatverandering wordt omgaan. Operatie Steenbreek is een landelijke campagne. Zo'n 25 gemeenten uit heel Nederland hebben zich inmiddels hierbij aangesloten. Zij delen hun ervaringen en leren van elkaar. Gemeenten die meedoen aan de campagne bepalen samen met hun inwoners de lokale behoefte en aanpak. Bijvoorbeeld door initiatieven van inwoners te faciliteren, tips te geven en lokale acties op gang te brengen. Ervoor zorgen dat eenvoudig en leuk is om voor een groene tuin of buurt te kiezen! Operatie Steenbreek loopt tot 2020.

Een groene tuin: goed voor natuur, klimaat en leefbaarheid
Het succes van het winnen van de titel "Groenste gemeente van Nederland" verbreedt zich. Steeds meer inwoners en ondernemers zijn zich bewust van het feit dat deze titel benut kan worden voor promotionele en zakelijke doeleinden. Er ontstaan diverse 'groene' initiatieven en de gemeente probeert die ook aan te jagen en te stimuleren. Een succesvol voorbeeld is de actie "tegel eruit, plant erin" die samen met zo'n 20 lokale groenondernemers en het waterschap is gehouden. Vele vierkante meters tegels/klinkers zijn omgeruild tegen ruim 1.800 planten. Dit leverde niet alleen publiciteit op, maar nog veel belangrijker, bewustwording bij de inwoners. En dat is nou ook precies het doel van Operatie Steenbreek. Mensen bewust maken van de negatieve gevolgen van verstening, zoals de afbreuk van biodiversiteit en klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Daarnaast heeft een grote oppervlakte verharding nadelen voor ons waterbeheer. Tijdens de steeds vaker voorkomende hoosbuien moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te voorkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Soms kan het riool de grote hoeveelheid water niet verwerken. Elke waterdruppel die dan niet via verharding in het riool terecht komt is meegenomen. Inwoners die hun tuin vergroenen leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Daarnaast dragen groene tuinen natuurlijk bij aan de leefbaarheid van hun buurt.

Kijk voor meer informatie en voorbeelden op: www.operatiesteenbreek.nl.