Scene uit het archief van Bioscoop de Harmonie
Scene uit het archief van Bioscoop de Harmonie

Leeftijdsgrens belemmert Bioscoop De Harmonie

Algemeen Carnaval

Beek en Donk - Beweging Op d'n Tocht en Café Zaal Van de Burgt uit Beek en Donk worden mogelijk de dupe van de strenge wetgeving en de strikte handhaving van de organisatie Kijkwijzer. De grijzende achterban van de overgewaardeerde cultuurbeweging Op d'n Tocht heeft het plan gelanceerd om op carnavalsmaandag-avond een ouderwetse soft-erotische filmvertoning te organiseren. Kijkwijzer dreigt nu met het opleggen van een leeftijdsgrens van 16 jaar waardoor de organisatie in de problemen komt.

Zaaleigenaar Dave van de Burgt vindt het moeilijk te verkroppen. "Juist nu we in ons etablissement met een nieuwe jonge doelgroep op laagdrempelige wijze kennis kunnen laten maken met onze eigen cultuurhistorische kijk op vroeger worden we voortijdig dwarsgezeten. Dit bericht voelde als het ware, om in het genre te blijven, als een coïtus interuptus. Ook Chantal is hier helemaal niet blij mee", aldus Dave eigest.

Beweging op d'n Tocht zoekt naar een oplossing. Zeker gezien de vele voorbereidingen zou het eeuwig zonde zijn als ze niet weer even de plakkerige sfeer van weleer kunnen laten herleven. Met medewerking van Heemkundekring de Lange Vonder zijn historische filmblikken van de voormalige bioscoop De Harmonie van stof en vuiligheid ontdaan. Blijkbaar was de vooraankondiging in de sociale media van de in de archieven opgedoken film "Met je waldhoorn tussen je Alpen" aanleiding voor de officiële instanties om in te grijpen. Het Gezicht van de Beweging is verbolgen en is voornemens het er niet bij te laten zitten: "Vorig jaar nog ging het voltallige Prinsengarde met partners op Prinsjesdag naar het omstreden Temptation voor een avondje vertier. Dat werd wel toegestaan terwijl een eerlijke zaaleigenaar nu wordt belemmerd om een ondeugende film te laten zien." Of de Beweging zich aan gaat passen is de grote vraag. "Wij houden nu eenmaal niet van gedwongen concepten en voorschriften" besluit het Gezicht.

Niet iedereen blijkt verontrust te zijn. Chantal van Dave eigest reageerde laconiek toen de redactie navraag deed over de ernst van de situatie. Volgens deze drijvende kracht van café-zaal-dancing van de Burgt en binnenkort ook bioscoop, hebben de activiteiten van De Beweging de laatste jaren erg weinig om het lijf; "Veel bombarie, weinig inhoud, net als die vieze films die ze willen laten zien".

Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/beweging.opdntocht.