Afbeelding

Kleine hennepkwekerij aangetroffen in Aarle-Rixtel

112

Aarle-Rixtel - Op de Janssensstraat in Aarle-Rixtel heeft de politie gisteren een hennepkwekerij aangetroffen op zolder. De kwekerij was zo opgebouwd dat er geen sprake meer was van kweek voor eigen gebruik en daarom wordt er een proces-verbaal, opgemaakt, ondanks dat er vijf planten werden aangetroffen. Dit meldt politie Gemert-Bakel/Laarbeek op hun Facebook-pagina. 

Gedoogbeleid
Veel mensen denken dat je tot en met vijf planten zelf mag telen. Echter is het zo dat er een gedoogbeleid bestaat tot en met vijf planten. Dit betekent dat de politie de planten wel in beslag neemt, maar geen Proces-verbaal opmaakt. Echter is er een kanttekening bij dit beleid en dat is dat deze kwekerij niet bedrijfsmatig ingericht mag zijn. 

Brandgevaar
Hennepkwekerijen die in een speciale ruimte worden geteeld hebben een grote kans op brand in huis. Denk alleen maar aan de verschillende elektrische apparaten met hoge wattage die kort op elkaar geplaatst zijn.

Bestuurlijke aanpak
Gemeenten kunnen hennepkwekerijen ontmantelen. Dit in aanvulling op een strafrechtelijke aanpak van het Openbaar Ministerie en de politie. Veelal legt de gemeente deze werkwijze vast in een zogenaamd hennepconvenant.

Het bestuursrecht wordt vooral ingezet bij overlastgerelateerde en gevaarzettende gevallen, bijvoorbeeld bij water- en stankoverlast en brandgevaar.

Ondanks de maatregelen, straffen en risico's merken wij dat er nog steeds mensen zijn die de gok wagen, met alle gevaren die hier bij komen.