Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Toch nog carnaval in 2022: ‘Alles wat gebeurt is mooi’

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - Misschien niet verwacht, maar toch gaat het gebeuren: carnaval! De twee Laarbeekse carnavalsprinsen Luuk XLIX van de Teugelders  en Johannes van Ganzegat zijn er klaar voor.

De vier dagen carnaval moeten normaal gesproken het eindpunt zijn van maanden voorgloeien. Via de prinsenonthulling in november en de vele prinsenrecepties en de kletsavonden wordt de spanning, zeker bij de carnavalshoogheden langzaam opgebouwd naar de vier dagen die nu voor de deur staan. Maar ook hier lag corona als een beklemmende deken over alle activiteiten. “De voorpret is wel weg, we hadden gehoopt op iets meer”, zeggen Dave van de Burgt en Johan van Bakel. “We leefden de afgelopen maanden van week naar week, van persconferentie naar persconferentie.” Twee weken terug zag het er nog niet naar uit dat carnaval door zou gaan, nu ziet de wereld er weer heel anders uit. “Het wordt het jaar van de kneuterige carnaval. Niet teveel tam-tam. We zien wel wat er komt. Alles wat gebeurt is mooi.” 

In Raopersgat werd de prinsenonthulling eerst uitgesteld en later werd besloten om dit carnavalsseizoen helemaal geen prins bekend te maken. De Heikneuters hadden nog wel een prinsenbal (toen de maatregelen het ook gewoon toelieten) waar Prins Djim d’n Urste werd onthuld. Maar toen ging het land weer op slot, verdwenen nagenoeg alle carnavalsactiviteiten uit de agenda. Zonder kans op versoepeling besloot Djim in december, in goede samenspraak met het bestuur van de Heikneuters, om zijn taken neer te leggen en volgend seizoen terug te keren.

Prins Luuk XLIX (Dave van de Burgt) van de Teugelders  en Johannes (Johan van Bakel) van Ganzegat treffen we met hun secondanten in het café van Dave in Beek en Donk. In vol ornaat. Zo vaak hebben ze hun prinselijke outfit de afgelopen maanden niet kunnen dragen. Tijdens hun bekendmakingen in november werden de coronateugels al strakker getrokken. Niet veel later ging een streep door nagenoeg alle activiteiten. Een geposeerde foto voor op de voorpagina, moet natuurlijk in hun volledige prinsenpak. Een grote glimlach op de gezichten en een glas bier in de hand. “Voor ons is het glas niet half vol of half leeg. Het glas is helemaal vol”, zeggen de twee in koor, nu duidelijk is dat er toch vier dagen carnaval gevierd kan gaan worden.

Hoe de dagen er in de Laarbeekse dorpen uit gaan zien is niet helemaal bekend. Of mensen als vanouds direct weer massaal volle kroegen of tenten binnenstappen zal moeten blijken. Er zullen mensen zijn die uit voorzichtigheid thuisblijven. Andere snakken ernaar om na de gemiste carnaval van 2021 weer ‘los te gaan’. 

Prins Luuk XLIX en Johannes van Ganzegat zien wel wat er op hun af gaat komen deze dagen. “Vieren doen we het.We horen ook van mensen dat ze graag weer onder de mensen willen zijn. We willen er gewoon voor zorgen dat het leuk blijft.” Ondanks dat het een gemankeerd carnavalsseizoen is, hebben beide prinsen geen spijt dat ze juist nu prins zijn. “Toen we ‘ja’ zeiden hing de vlag er anders bij. Dat de recepties niet door zijn gegaan is erg jammer. Het is leuk om bij andere verenigingen langs te gaan. Nu gaan we mooie dagen beleven. Over twintig jaar zeggen we ‘witte nog?’”.

Afbeelding
Afbeelding