Afbeelding

Presentatie 50 jaar Laarbeekse zeilkampen bij Aarlese heemkundekring

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - De Aarlese heemkundekring houdt op dinsdagavond 31 mei in De Couwenbergh in Aarle-Rixtel een presentatie over 50 jaar Laarbeekse Zeilkampen. De presentatie is in handen van Wim van Dijk en Mari van de Kerkhof.

In 1972 kreeg Aarle-Rixtel een nieuwe pastor, Mundus Tilman. Hij kwam uit Eindhoven en raakte binnen korte tijd geliefd in zijn nieuwe standplaats. Zoals toen gebruikelijk was bracht hij de goede dingen uit zijn vorige standplaats mee naar zijn nieuwe parochie. Eén daarvan was het organiseren van een zeilkamp voor jongens, zoals dat in Eindhoven al een paar jaar een groot succes was gebleken. Tilman begon nog datzelfde jaar met het organiseren van een dergelijk kamp voor jongens uit Aarle-Rixtel. 

Het eerste jaar gaan er 10 jongens mee en een beperkte staf. Die staf en de groep deelnemers is inmiddels flink gegroeid en samen met de begeleiding en kooksters is het een behoorlijke groep geworden. Ook jongeren uit de andere Laarbeekse dorpen nemen sinds een aantal jaren deel. Op het eiland, dat naar de oorspronkelijke initiatiefnemer ‘Holtus-eiland’ is genoemd, wordt van alles georganiseerd voor de jongens. Het belangrijkste zijn de zeillessen. De lessen worden gegeven door de captains, vroegere deelnemers aan de kampen, die de eigen cursus van de stichting Zeilkamp Laarbeek met goed gevolg hebben afgesloten. Dit, en alle andere zaken die zich gedurende het zeilkamp op en rond het water voordoen, worden tijdens de presentatie uitvoerig belicht.

De presentatie begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang. Niet-leden betalen een bescheiden bijdrage van €2,50.