Afbeelding

Wijkzuster nieuwe stijl

NULL

Wijkzuster nieuwe stijl


Laarbeek - Monique Hubrechsen en Karin Spoorendonk zijn de aanspreekpunten van een uniek zorgbureau voor Laarbeek. Onder de naam “Tot uw Dienst” willen zij de zorg bereikbaar maken voor iedereen in Laarbeek.

Vroeger reed de wijkzuster rond op een Solex, en als je zuster van Bommel heette -zie enkele MooiLaarbeekKranten terug- kreeg je een auto van de zaak. Zij kende haar klanten en wist waar ze nodig was. Tegenwoordig wordt de zorg vanuit een grote zorgorganisatie aangestuurd en komt er gekwalificeerd personeel over de vloer van een cliënt. Vaak is het echter wel zo, dat er niet van kan worden uitgegaan, dat er steeds een bekende in huis komt. Steeds weer andere zusters komen de patiënten verzorgen. Zoals de vroegere wijkzuster van Bommel zei: “Ze zijn wel goed hoor, maar ik ken er niemand van.” Tot uw Dienst wil dit gaan veranderen.

Groepjes van ongeveer 4 wijkzusters zorgen voor een bepaald aantal cliënten, de een helpt met boodschappen doen, de ander trekt de kousen aan of zet de spuit. Is er iemand van dat groepje ziek, dan neemt een ander het over, zodat er zo weinig mogelijk verschillende mensen bij de hulpbehoevende in huis komen. Deze zorg wordt betaald vanuit het Persoons Gebonden Budget. Een PGB is door iedereen aan te vragen, die zorg nodig heeft.

Omdat Tot uw Dienst niet werkt met een grote overhead kan dit goedkoper dan normaal. Wordt er door de reguliere instanties ongeveer 47 euro per uur gerekend, hier kan het voor gemiddeld 24 euro per uur. Het aantal uren, dat er uit een bepaald budget gehaald kan worden, is dus bijna verdubbeld. Omdat deze nieuwe zorginstelling kleinschalig werkt, alléén voor Laarbeek, denken ze een zeer goede zorgkwaliteit te kunnen leveren.

Er zijn twee mogelijkheden om verzorgd te worden als dat nodig is, met andere woorden, als er een indicatie voor is. Men kan kiezen voor zorg in natura of voor een persoonsgebonden budget. Veel mensen kiezen voor zorg in natura en dan wordt alles geregeld, maar heeft men te maken met bovengenoemde nadelen van minder uren zorg en veel verschillende mensen aan bed. Een probleem van het gebruik maken van de diensten van “Tot uw Dienst” is, dat er een aanvraag moet worden gedaan voor geld. Dat geld wordt door het rijk aan mensen beschikbaar gesteld, zodat zij daaruit zelf hun zorgverlener kunnen betalen. “Tot uw Dienst” is bereid mensen, die dat zelf niet kunnen, te helpen bij die aanvraag. Daarna kunnen zij dat geld zelf beheren of laten beheren door bijvoorbeeld een familielid. Als dat niet mogelijk is kunnen ze dat ook door Monique of Karin laten doen. Op de vraag of ze als wijkzuster ook gaan rondfietsen door de wijk, of eventueel op de brommer, wordt geantwoord, dat het zeker in overweging zal worden genomen,”Alleen dan niet met dat witte kapje op, zoals vroeger.” Elke maand wordt dan een overzicht gestuurd van het nog beschikbare budget. “De cliënt behoudt de eigen regie, en bepaalt de eigen zorg”, aldus Monique.

Ongetwijfeld biedt dit initiatief veel mogelijkheden. Het is misschien even moeilijk om het heft zelf in handen te nemen, maar dan zijn er ook zeker voordelen. Wie meer wil weten over “Tot Uw Dienst” kan terecht op de internetsite www.cooperatietotuwdienst.nl of op telefoonnummer 06-30640121.