Afbeelding

Nummer 8: hou hem in de gaten!

Sportnieuws

Nummer 8: hou hem in de gaten!


Lieshout- De 9-jarige Kyle van Zutphen deed vorige week mee aan de Calimero-race op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Het resultaat? Hij won! Kyle is hèt veelbelovende talent van de motorcrosswereld op dit moment.

Kampioen
Jeffrey Herlings klinkt voor velen bekend in de oren. De kans is groot dat de Lieshoutse Kyle van Zutphen dezelfde naamsbekendheid gaat krijgen. “Op het moment wint hij alles in zijn klasse, zowel nationaal als internationaal”, vertelt zijn vader Mario. De prijzenkast van de motorcrosser uit groep 6 van de Mariabasisschool puilt nu al uit van de vele bekers die hij won. Voor het vierde jaar deed Kyle mee aan de race tijdens de Zwarte Cross. Hij finishte deze keer overtuigend als eerste. Kyle was daarbij ook onderwerp van een reportage over de cross met onder andere Filemon Wesselink van BNN. De grote beker, die hij won, is bijna groter dan Kyle zelf, maar zoals bekend gaat het om de kwaliteit en niet om de kwantiteit.

Keuze
Een unieke trofee is de gouden helm, maar die is te groot voor Kyle’s prijzenkast . Er wordt al gedacht aan een uitbreiding ervan nu hij overgaat naar de volgende klasse, de 9- tot 11-jarigen. Op dit moment draait hij mee in de hoogste regionen van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) en de MON (Motorsportvereniging Nederland). Deze twee verenigingen organiseren hun eigen kampioenschappen. Volgend jaar is het zaak, dat er een keuze wordt gemaakt.

Vliegen
“Het is hartstikke mooi om vijftig van die kleine mannekes over de baan te zien vliegen”, aldus vader Mario. Het is trouwens niet alleen een mannenaangelegenheid. Een paar procent van de rijders is meisje. Op het moment wint Kyle alles. Zelfs zijn grootste concurrent Jan Garrits kon hem niet voorbijkomen, terwijl Kyle ook nog eens ten val kwam. De Lieshoutse crosser heeft de beschikking over twee wedstrijdmotoren en een trainingsmotor. Mario: “Die dingen maken nogal een herrie.” Achter het huis heeft Kyle een schans en oefent hij met een elektrische motor, die je (bijna)niet hoort. Wel vliegt hij ook dáár door de lucht nèt langs de rand van het zwembad, zoals dat hoort bij een echte motorcoureur.