Afbeelding

Het eredivisieniveau van amateurkunstschilder Jan Smits

NULL

Het eredivisieniveau van amateurkunstschilder Jan Smits


Beek en Donk - Kunstschilder Jan Smits uit Beek en Donk heeft iets met landschappen. En de jury had weer iets met zijn schilderij. Of hij de Brabantse Amateurkunst Verkiezing 2013 gaat winnen? Hij zit in ieder geval bij de beste twaalf.


Vakmanschap
Jans inzending is een bijzonder kunstwerk. Het is de Stippelberg, in De Rips. Het lijkt fotografisch maar het is ruw geschilderd. Het zonlicht hangt tussen de dennen en je ruikt als het ware hars en boslucht. Alleen het overstekend wild ontbreekt. Ook de jury was onder de indruk van die geuren en kleuren. Zijn groen is warm. De mosrand is met acht à negen lagen verf aangebracht. Puur vakmanschap. Enkele citaten uit het juryrapport: “In zijn schijnbare eenvoud is het een indrukwekkend landschap.” “Je oog wordt het bos in getrokken.” En: “Je krijgt zin om te wandelen.”

Trots
De loftrompet schettert en het regent complimenten. Wat dat met hem doet? Jan Smits: “Ik ben niet het type om naast mijn schoenen te gaan lopen. Maar trots ben ik wel.” Voor Jan is het de tweede keer dat hij meedoet aan de Brabantse Amateurkunst Verkiezing. De vorige keer zat hij bij de eerste tweeëndertig. Geen slechte score. Maar dit jaar slaat alles. Nu zit hij bij de laatste 12. En dat uit 534 inzendingen. De jury bestaat uit kunstenaars, docenten van de kunstacademie en museumdirecteuren. De verkiezing wordt gesponsord door de provincie Noord-Brabant.

Knipoog
Jan Smits is een kunstschilder pur sang. Het Brabantse land is zijn inspiratiebron. In het bijzonder de Strabrechtse hei. Af en toe maakt hij een uitstapje naar Groningen, Drenthe en Friesland. In zijn hoofd is hij altijd met een schilderij bezig. Als perfectionist heeft hij een waanzinnig oog voor detail. “Weet je hoeveel bomen er op dit schilderij staan? Honderdachtenvijftig. Zie je dat het bovenste linkerdeel abstract geschilderd is? En de rest juist realistisch?” Hij grijnst: “Dat is de knipoog van de kunstenaar!” Jan houdt ervan om over zijn werk te vertellen. Ieder schilderij heeft een verhaal.

Dat gaat naar Den Bosch toe
De Brabantse Amateurkunst Verkiezing wil een groot publiek in contact brengen met kwalitatieve amateurkunst. Een podium voor diversiteit. De beste drie gaan door naar de finale in ’s-Hertogenbosch. In december straks voor hem een ereplaats? Jan doet aan kansberekening. “Er zijn vele mooie werken. Sommige zijn met lef geschilderd, snel en impressionistisch. Ik verwacht dat de jury gaat voor de artistieke, academische stijl. We zullen zien.”