Afbeelding

Hulp met de financi

NULL

Hulp met de financiën voor alle Laarbekenaren


Alle inwoners van Laarbeek die graag hulp hebben met het op orde krijgen van hun (financiële) administratie of (diep) in de schulden dreigen te raken, kunnen terecht bij welzijnsinstelling ViERBINDEN. Medewerkster Monica Vervaart werkt samen met de LEV-groep en acht vrijwilligers om mensen op een goede manier (preventief) op weg te helpen.


Thuisadministratie
“Soms kunnen mensen met hun administratie door de bomen het bos niet meer vinden. Wij helpen ze dan om dit weer op orde te krijgen. Samen zorgen we ervoor dat alles bijgewerkt is en dat de mensen weten hoe ze dit moeten doen, zodat ze dit in de toekomst zelf kunnen”, legt Monica uit. Iedere Laarbekenaar komt voor dit ‘hulptraject’ in aanmerking. “We krijgen aanvragen vanuit alle lagen van de bevolking. We willen ook juist dat het heel laagdrempelig is.”

Schulden
Maar dat is nog maar de ene kant van de hulp. “De andere hulp geven wij aan mensen die al wat schulden hebben. Dit is nog niet altijd problematisch, maar vaak zien deze mensen niet meer in hoe zij dit op orde moeten krijgen”, legt Monica uit. Ze vervolgt: “Onze vrijwilligers maken in deze situaties alles op orde. Dan blijkt vanzelf hoe groot de schulden zijn. Als dit ‘lichte problematiek’ is, pakken wij vanuit ViERBINDEN – in samenwerking met de LEV-groep – de casus op. Wanneer grote schulden tevoorschijn komen, sturen we de desbetreffende persoon door naar de budgetwinkel in Helmond, waar hij of zij verder geholpen wordt.”

Vrijwilligers
Zoals al eerder vermeld werken ViERBINDEN en de LEV-groep samen met acht vrijwilligers, om alle hulpvragen in te kunnen willigen. De groep vrijwilligers bestaat uit personen van ervaringsdeskundigen tot mensen met een financiële achtergrond. Voor het project krijgen zij de mogelijkheid om een 2-daagse cursus te volgen. “Hier krijgen ze bijvoorbeeld uitleg over coaching, budgettering en de valkuilen van dit vrijwilligerswerk”, legt Monica uit.

Een helpende hand bieden
Henk Beekmans is één van de acht vrijwilligers. In zijn loopbaan werkte hij altijd als registeraccount. Het traject vanuit ViERBINDEN loopt nu ongeveer een jaar. Henk is er al vanaf het begin bij betrokken. “Ik bied mensen graag een helpende hand. De kennis en ervaring die ik heb, komt goed van pas. Het leuke is dat je op veel verschillende plekken komt. Daarnaast is het ook dankbaar werk.”

Henk heeft continue ongeveer 12 personen die hij helpt. Sommige hulptrajecten zijn na een paar bezoeken klaar, bij andere personen blijft Henk met regelmaat over de vloer komen, totdat dit niet meer nodig is. Monica: “Onze vrijwilligers verzorgen het uitvoerende deel. Dat doen zij erg goed, daar zijn wij als ViERBINDEN trots op.”

Interesse?
Wilt u een aanvraag indienen bij ViERBINDEN? Dit kan door een e-mail te sturen naar mvervaart@vierbinden.nl of te bellen naar 0492-328800.