Afbeelding

Informatieavonden fusie parochies maakt veel emoties los

NULL

Informatieavonden fusie parochies maakt veel emoties los


Lieshout - "Het eens worden over deze fusie ging gepaard met vele discussies", vertelt Ton van de Wijdeven, lid van de parochiestuurgroep. Maandagavond vond de eerste informatieavond plaats voor inwoners van Lieshout en Mariahout. Beek en Donk volgde dinsdagavond en de inwoners van Aarle-Rixtel waren gisterenavond aan de beurt. Dat het mogelijk sluiten van een van de kerken veel stof doet opwaaien, was vooral op de eerste informatieavond goed te merken.

Robbertje vechten
Er wordt druk handen geschud om 19.30 uur in het parochiecentrum in Lieshout. Op deze avond wordt tevens de fusie door de pastoor en twee leden van alle parochies in Laarbeek getekend. Deze wordt aangeboden aan het bisdom in Den Bosch. Voor allen daarom een spannende avond. "Het was soms een robbertje vechten, maar hopelijk bent u het allen eens met de versie zoals die hier voor ons ligt", vraagt de tussenpersoon vanuit het Bisdom nog voor de zekerheid. Er wordt instemmend geknikt en 'ja' gezegd. "Hoewel we al hard gewerkt hebben het afgelopen anderhalf jaar, begint het echte werk nu pas", vult Pastoor Jos Verbraeken aan.

Vragen
Om acht uur begint op dezelfde avond de eerste informatieavond voor mensen uit Lieshout en Mariahout. De stuurgroep geeft een korte presentatie over wat de fusie voor de mensen inhoudt en het nieuwe bestuur wordt voorgesteld. Na de pauze is er ruimte voor vragen. Tijdens het vragenvuur komen de emoties los. Heikel punt is en blijft de mogelijke sluiting van een van de kerken. Bezoekers uit Mariahout drukken de pastoor en het nieuwe bestuur op het hart om niet alleen te kijken naar het kleine dorp, maar juist naar wat de kerk nog meer te bieden heeft, zoals de grot. Uit het publiek komen ook vragen over het financiële plaatje van de parochie, en over het nieuwe bestuur.

Kerksluiting
Pastoor Jos Verbraeken drukt de bezoekers op het hart dat er op 1 januari 2015 nog gewoon vier kerken open zijn, en dat daarna gekeken wordt naar het mogelijk sluiten van een of misschien zelfs twee kerken. "Iedereen kan op de vingers tellen dat vier kerken voor Laarbeek te veel is, maar je sluit niet zomaar een kerk en dus willen we hier goed over nadenken en alle voor en nadelen tegen elkaar afstrepen."

Informatieavonden
De bijeenkomst in Beek en Donk verliep dinsdag wat rustiger dan die in Lieshout. De aanwezigen stelden positief kritische vragen. Begrip overheerste. Op het moment dat deze krant naar de drukker ging, moest de informatieavond in Aarle-Rixtel nog beginnen.

Kijk voor alle foto's op: http://www.mooilaarbeek.nl/fotos/9570/parochie_eustachius_ondertekening_samengaan_4_parochies