Afbeelding

IVN Laarbeek naar de Bundertjes in Helmond

Algemeen

Laarbeek - Laarbeek heeft mooie grensgebieden, die net binnen de gemeente liggen, maar verschillende liggen net buiten het grondgebied van de gemeente, zoals de Grotelse Hei, de Hei en het Lijnt, de Mosbulten, etc. Ook de Bundertjes in Helmond is zo’n gebied. Je denkt dat je nog in Aarle-Rixtel bent, maar eigenlijk ben je al in Helmond.

Het IVN Laarbeek heeft deze gebieden min of meer geannexeerd en in haar programma opgenomen. Deze keer gaat de tocht naar de Bundertjes, al gebied de eerlijkheid het te zeggen dat een Helmondse IVN-gids een van de begeleiders is op deze ochtend. De wandeling staat te gebeuren op zondag 8 november van 10.00 tot 12.00 uur. De startplaats is niet bij Peterhof, maar een stukje verderop, namelijk op het punt waar de Aarle-Rixtelse Havenweg overgaat in de Helmondse Kanaaldijk Noordoost. Hier begint de Janus Meulendijkspad, die in de volksmond Koeienpad wordt genoemd. Hier begint de wandeling. Het is een drassig gebied, dus zijn laarzen aanbevolen.

De Bundertjes is de naam van een natuur- en wandelgebied ten noorden van het centrum van Helmond en ten oosten van de (oude) Zuid-Willemsvaart . Deze al met al omstreeks 100 hectare grote groenzone bestaat uit moerasbos, griendhout, weilanden, enige landbouw, rietveldjes, ruigten, oude beeklopen, een ijsbaantje en volkstuinen. Daarnaast ligt hier een biologische tuinderij die eveneens de Bundertjes heet. Vroeger lagen hier vooral moerassige beemden en eeuwsels langs de Oude Aa en Bakelse Aa. Daarvan is nu alleen nog het natuur- en wandelgebied De Bundertjes overgebleven.

De oude Aa, een meanderende beek, is door normalisatie ingrijpend gewijzigd, maar bij de Bundertjes is nog altijd de oude, meanderende beekloop terug te vinden. Noordelijk van de Bundertjes heeft men een oude loop van de Bakelse Aa weer uitgegraven en de naam Gulden Aa gegeven. U kunt op deze ochtend genieten van een wandeling door de ruige natuur, waar zich in de zomer de wielewaal bevindt, maar waar ook nu in de herfst nog allerlei kleurrijke vogels zijn te bewonderen, zoals de ijsvogel ende boomklever (zie ook de foto). In de herfst zijn er allerlei bijzondere natuurverschijnselen te bewonderen. Men kan op deze ochtend genieten van wat de deskundige gidsen laten zien in dit kostbare gebied aan de rand van de stad.