Maandelijkse bijeenkomst Contactgroep Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - De begeleider van ‘Contactgroep Laarbeek’, houdt op dinsdag 17 mei van 20.00 tot 22.00 uur in het Franciscushof te Lieshout, Franciscushof 17, de maandelijkse bijeenkomst voor mensen die langdurige stress, overspannenheid, burn-out, verlies van eigenwaarde en/of onbalans in draagkracht/draaglast ervaren.

Een deelneemster vertelt: “Mijn zoon kreeg al een tijdje behandeling voor zijn psychische problemen. Niet alleen hij leed onder deze problemen, zijn hele omgeving had last van zijn gedrag. Omdat we altijd klaar voor hem stonden, leefden we zelf maar op halve kracht. Geen vakanties en altijd de telefoon in de buurt voor als er weer iets was. Als ouder is het verschrikkelijk om lijdzaam toe te moeten zien hoe je kind met het leven worstelt. Tijdens zijn behandelingen werden wij zelfs op afstand gehouden. Dat was onderdeel van zijn therapie, maar voor ons natuurlijk heel moeilijk. We kregen zo, weinig informatie. Deze afstand en het onvermogen iets te kunnen doen, gaven me een verloren gevoel. Niemand in mijn omgeving die mijn situatie echt begreep. Ik ging ook sterk aan mezelf twijfelen, wat heb ik dan verkeerd gedaan? Ik ben naar een psycholoog gegaan om deze problematiek te bespreken. Daar had ik wel wat aan, maar het was toch meer op mij gericht, dan op de thuissituatie. Toen zag ik in De MooiLaarbeekKrant een oproep staan voor Contactgroep Laarbeek. Praktische bijeenkomsten zonder kosten, zonder afspraak en zonder verplichting weer te moeten komen. De eerste keer was wel even spannend natuurlijk. Gelukkig werden we warm ontvangen met een kopje koffie. Het was prettig dat de avond werd begeleid door iemand, die zelf ervaren heeft wat langdurige stress en spanningen kunnen doen met een mens en dus precies weet hoe het is. Het gaf me, door die persoonlijke ervaring, (h)erkenning en geruststelling. Tijdens de bijeenkomst ontmoette ik verschillende lotgenoten. Met hen kon ik openhartig en in vertrouwen mijn verhalen delen, omdat ze mij echt begrepen. Dat leverde heel wat steun en praktische tips op. Het was een verademing om zulke herkenbare dingen te horen uit de mond van anderen. Ik ben dus niet de enige! Ik ben nu al naar een stuk of acht bijeenkomsten gegaan. Inmiddels kan ik niet meer iedere maand. Maar als ik wel kan of het weer nodig vind, ga ik er graag naar toe. Groot voordeel is dat zo’n bijeenkomst relatief kort en doeltreffend is. De thema’s en gesprekken zijn heel praktisch ingestoken. In het hier en nu. Uiteindelijk leer je er hoe je overeind blijft in zo’n turbulente situatie. Dat ik wel op vakantie mag gaan, dat ik wel mijn eigen leven mag leiden. Eigenlijk leer je er je grenzen stellen, voor jezelf en daarmee ook voor anderen. Ik ben tenslotte ook maar een mens. Jammer dat ik niet eerder ben gegaan.”

Praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, helpt je herstellen; makkelijker om te gaan met de situatie waarin je leeft; en het zonder schaamte weer genieten van het leven. Wil je meer informatie of vooraf contact dan kan dat via: Ben Rooijakkers, Tel. 06 51915657 of mail ben@zelfhulpverbindt.nl. Wil je direct contact en/of praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt of nog meemaakt, ga dan naar www.zelfregietool.nl.