Afbeelding

Ondernemers positief gestemd over 'Laarbeekse Leckernijen'

Algemeen Algemeen

Laarbeek – Het Centramanagement heeft een initiatief ontwikkeld waarbij lokale food-gerelateerde producten samen worden gebracht in een winkel. Dit initiatief 'Laarbeekse Leckernijen' werd dinsdagavond gepresenteerd aan lokale ondernemers. Bijna alle aanwezigen waren enthousiast over deze plannen.

"De bedoeling is dat er 100 vierkante meter winkelruimte vrijkomt voor 'Laarbeekse Leckernijen'. In dit winkelgedeelte kunnen Laarbeekse producenten hun spullen verkopen", legt Robert de Jong, kartrekker van het project uit. Robert heeft jarenlang een bedrijf gehad waarbij hij feesten en partijen organiseerde. Dit jaar is hij vooral bekend van het populaire pop up-restaurant 'LOS op 't Veld', dat ook met lokale producten werkte. "Het pop up-restaurant heeft erin geresulteerd dat wij zien dat er behoefte is aan producten van eigen bodem."

Lokale beleving

In de totstandkoming van dit idee kwam wethouder Tonny Meulensteen – die vanuit de gemeente betrokken is bij dit project – in gesprek met Roland van de Laarschot van 't Verswarenhuys. Roland, die zelf ook graag werkt met producten van eigen bodem, was meteen enthousiast over het idee en wil dolgraag een gedeelte van zijn winkel beschikbaar stellen hiervoor. "Dat is natuurlijk fantastisch", legt Robert aan de ondernemers uit. "Iedere producent wil zijn eigen product verkopen, maar loopt er vaak tegenaan dat mensen speciaal naar de ondernemer toe moeten komen om het product te kopen en dat het winkeltje dan ook nog op bepaalde tijden open moet. Dat is met dit concept opgelost. 't Verswarenhuys faciliteert. Zij bieden ruimte, winkelpersoneel en kassa aan. Dit is voor de deelnemers van 'Laarbeekse Leckernijen' gratis. Uiteraard zit er wel een marge op de producten." "Het is een ideale methode om lokale producten bij de inwoners te brengen", vult wethouder Meulensteen aan. Robert: "De beleving moet hierin centraal staan. Het verhaal achter het product moet verteld worden. Het is zien, proeven, ruiken en beleven. Het moet een feestje zijn om bij 'Laarbeekse Leckernijen' te shoppen.

Interesse

Om het concept door te kunnen zetten, zijn er minimaal zo'n 15 tot 20 leveranciers nodig. Zij betalen ieder – uitgaande van dit aantal deelnemers – een instapbedrag van €500,00. De gemeente springt financieel ook bij om het concept te bewerkstelligen. "We willen binnen twee weken weten of het door kan gaan of niet", legt Robert uit. "Als het enigszins meezit, willen we al eind dit jaar gaan draaien. Zo is 'Laarbeekse Leckernijen' een geweldige plek voor kerstpakketten voor bedrijven. Het zou mooi zijn als we dat al in kunnen zetten."

Bij voldoende animo gaat het concept sowieso voor 1 jaar draaien. Als het dan goed loopt, wordt er – naar alle waarschijnlijkheid – een stichting opgericht om dit verder vorm te geven.

Bent u een lokale food (gerelateerde) producent en wilt u meer informatie of u aanmelden als deelnemer? Mail dan naar info@laarbeekseleckernijen.nl t.a.v. Robert de Jong.