De Ouwe Hap
De Ouwe Hap

De Ouwe Hap trekt erop uit

Algemeen Senioren

Aarle-Rixtel – Het was voor de Ouwe Hap weer eens tijd voor een weekendje weg. Om dit doel na te streven werd een heuse commissie in het leven geroepen met als opdracht het organiseren van een weekendje weg met de volgende ingrediënten: een flinke dosis humor, cultuur, ontspanning, een 'natje en een droogje' en natuurlijk zelf muziek maken, met dit alles rekening houdend met de gemiddelde leeftijd.

Zaterdagmorgen 24 september was het dan zover. Het doel was de abdij Rolduc in Kerkrade alwaar ze in het hotel gingen overnachten. Tijdens het parkeren van de auto's kwam een mooie oranje touringcar aangereden. Sommige voetballiefhebbers keken wat nerveus naar deze bus.. vanuit de bus werd driftig gezwaaid en wat bleek, nog meer Laarbekenaren! De inhoud van deze touringcar bestond uit het Beek en Donks gemengd koor, dat een dagje uit was. Na verbaasde begroetingen over en weer togen zij naar het immense eeuwenoude complex van de abdij Rolduc.

Na de lunch een rondleiding door deze 900 jaar oude abdij, een cultureel erfgoed op de Unesco lijst. Vroeger vooral in gebruik als seminarie, nu in gebruik als hotel, conferentiecentrum, maar nog steeds herbergt dit monument de priesteropleiding van het bisdom Roermond. Ondanks de 'nieuwe' bestemming van dit complex is het monumentale geheel bewaard gebleven. Je waant je dan ook vele jaren terug in de tijd in een oase van rust.

Na het inchecken op naar Sweikhuizen, een bergdorpje in het Limburgse land. Boven op de 'berg' bevond zich de Ouwe Haps doel: 'Alpaca Mountain'. Een Alpacafokkerij die hoogwaardige kwaliteits-alpaca's fokt. Zij werden allerhartelijks ontvangen door Marlène en Twan, voor de rest van de dag hun gastvrouw en gastheer. Na de koffie en Limburgse vlaai kregen ze uitleg over deze bijzonder vriendelijke, toegankelijke, zachtaardige dieren. De oh's en ah's, en wat een schatjes waren veel gehoorde termen lopend tussen de alpaca's. Tijd voor wat 'sport'. Alcapa golf (een soort boerengolf) speelde men in de Alcapaweide tot diep in de schemering. Na een geweldige barbecue binnen de muren van de schilderachtige carré boerderij uit 1721 konden ze zich tegoed doen aan een toetje van De IJspoort. In Rolduc nog even de dag doornemen in de Kloosterbrasserie de Kanunnik en daarna slapen.

De zondag begon weer prachtig, al snel mooi warm nazomerweer. Na het ontbijt en uitchecken naar het volgende doel 'Nonke Buusjke' in Schinveld. In dit kleine, intieme museum met vakwerkhuizen uit grootmoeders tijd werden ze getrakteerd op een rondleiding en natuurlijk niet te versmaden een flink stuk Limburgse vlaai die nog traditioneel gebakken wordt in de met takkenbossen gestookte houtoven 'het Bakkes', (de bakkerij). Hierna was het tijd voor muziek. Deze ambiance van oude vakwerkhuizen, oude gereedschappen en historische gebruiksvoorwerpen paste de Ouwe Hap als gegoten.

Rond 14.00 uur telde de dirigent af voor het eerste nummer, op een inmiddels druk geworden 'dorpsplein'. In deze omgeving van nostalgie, even terug in grootmoeders tijd.. 'onder de klanken van de dorpsharmonie genoot men al flanerend en keuvelend van het mooie nazomerweer'.

Met een bijzonder etentje sloten de leden van de Ouwe Hap dit weekend af en konden ze als Ouwe 'Happers' terugkijken op een geslaagd uitje, waarbij de gestelde doelen meer dan gehaald zijn.