Afbeelding

Hoe kom ik aan een (huur)huis in Aarle-Rixtel?

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Jongeren in Aarle-Rixtel zoeken een woning maar kunnen die niet vinden. Komt er een huurwoning vrij dan is het een onmogelijke opgave om daarvoor in aanmerking te komen.

Het toewijzingssysteem dat WoCom hanteert frustreert de woningzoekenden in ons eigen dorp. Via de website Wooniezie kan je inschrijven op deze woning maar dat doen tegelijkertijd ook honderden anderen en het overgrote deel komt niet uit Aarle-Rixtel. Hoe kunnen we de jongeren uit Aarle-Rixtel een kleine voorsprong geven? Deze vraag leggen we voor aan Merian Hulshorst van WoCom die op 17 oktober in De Dreef in Aarle-Rixtel komt uitleggen hoe Wooniezie werkt en hoe je daar mee om moet gaan.

Zijn er voldoende bouwplekken in Aarle-Rixtel? Waar kan gebouwd worden en wie gaat dat dan doen? Allemaal vragen waarop de gemeente een antwoord moet komen geven. Joan van Wetten komt namens de gemeente uitleggen waar nog open plekken zijn waarop een bestemmingsplan voor woningbouw gelegd kan worden. De gemeente bouwt zelf niet maar laat dit over aan woningbouwverenigingen. In Aarle-Rixtel zijn twee organisaties actief. Het merendeel van de huurwoningen is in eigendom bij WoCom uit Someren dat enkele jaren geleden Woningstichting Laarbeek heeft overgenomen.

Bergopwaarts uit Deurne is actief op locatie Het Klavier aan de Molenstraat. Zij kunnen daar nog een woonblok bouwen van 22 koopwoningen. De belangstelling daarvoor is gering, zo werden er maar 3 woningen verkocht van de 22 waarop Bergopwaarts de bouw heeft uitgesteld. Waarom er zo weinig animo voor deze koopwoningen is gaat Tom Alders van BOW uitleggen. Het Dorpsplatform heeft met BOW gesprekken gevoerd om deze koopwoningen om te zetten naar sociale huurwoningen. BOW denkt hier serieus over na en maandag 17 oktober komen ze vertellen of dit een haalbaar plan is.

Momenteel ligt de Woonvisie 2017-2021 ter visie in het gemeentehuis. Eenieder kan zijn of haar mening in de vorm van een zienswijze indienen bij de gemeente. Dit kan nog tot 17 oktober. Daarna wordt het aan de gemeenteraad ter goedkeuring aangeboden. De Woonvisie gaat nader in op de woningbehoefte en de demografische ontwikkelingen in Laarbeek. Zo is te zien dat de traditionele gezinssamenstelling sterk verandert. Laarbeek zal tot het jaar 2030 groeien met ca. 368 personen maar toch wordt voorspeld dat er bijna 1000 woningen bij moeten komen. Hoe dit komt zal Wethouder Frans van Zeeland nader toelichten.

Van harte wordt u uitgenodigd om maandag 17 oktober om 19.30 uur in De Dreef in Aarle-Rixtel de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 'Wonen in Aarle-Rixtel' bij te wonen en deel te nemen aan de discussies. Aan het begin van de avond zal wethouder van Zeeland de voorgenomen aanpassingen aan de N279, de weg van Veghel naar Asten en de mogelijke verbeteringen aan de N615 tussen Gemert en Eindhoven op Laarbeeks grondgebied kort toelichten en wat zijn de dan de consequenties voor de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel?