Fam. van Neervan uit de Mgr. Verhagenstraat
Fam. van Neervan uit de Mgr. Verhagenstraat

Fototentoonstelling 'Over de Brug' in de Heemkamer

Algemeen Evenementen

Beek en Donk - In de Heemkamer van 'De Lange Vonder' is een fototentoonstelling ingericht over de Beek en Donkse wijk 'Over de Brug'. Het gaat specifiek over de Mgr. Verhagenstraat en de directe zijstraten: Julianastraat, Tuinstraat, Parallelweg en de verdwenen Vogelenzangweg. De overige straten van 'Over de Brug' komen later aan bod.

De tentoonstelling richt zich ruwweg op de periode 1940-1980; de tijd van de oude volkswijk met de kinderrijke gezinnen, het werken bij Van Thiel, de duivenmelkerij en de grote sociale samenhang en saamhorigheid. Dit laatste zorgde mede voor de ruime respons bij het verzamelen van materiaal voor de expositie. Er zijn foto's te zien van maar liefst ruim 150 gezinnen die in de periode tot ca 1980 in dit betrekkelijk kleine gebied hebben geleefd. Het gaat ondermeer om foto's van families en gezinnen, spelende kinderen, feestjes in huis, bedrijfsjubilea, trouwfoto's en straatbeelden. Ook de vele winkeltjes die veelal vanuit de 'goei kamer' werden gedreven, zijn niet vergeten. De tentoonstelling, samengesteld door de Beek en Donkse Heemkundekring, geeft een mooie inkijk in het dagelijks leven van de gewone arbeidersgezinnen in de naoorlogse periode. Niet eerder werden in Beek en Donk zoveel foto's van één wijk in één expositie bijeengebracht. Een unieke gelegenheid voor een terugblik op de (in sommige aspecten toch) 'goeie ouwe tijd'.

De tentoonstelling in Kerstsfeer is te bezoeken in de Heemkamer, Parklaan 5, Beek en Donk. Openingstijden: zondagen 11 en 18 december en donderdag 15 december 's middags van 13.00 uur tot 17.00 uur en donderdag 15 december in de avond van 20.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis, maar fotograferen is niet toegestaan.