Afbeelding

Vier vrijwilligerspenningen voor 'Het Gemeenschapsblad'

Algemeen

Aarle-Rixtel - Uit handen van burgemeester Frank van der Meijden ontvingen mevrouw Ciska Verschuuren en de heren Sjef Boumans, Theo Schepers en Jan den Mulder de Vrijwilligerspenning van de gemeente Laarbeek. Zij hadden allen jarenlang verantwoording voor het 'Gemeenschapsblad' van Aarle-Rixtel.

Naamkeuze
Terwijl andere kernen hun gemeenschapsblad namen als 'Rond' of 'De Ruif' meegaven, bleven de initiatiefnemers bij de keuze van een naam voor het blad voor Aarle-Rixtel dicht bij het doel ervan. Het 'Gemeenschapsblad' was ook niet meer dan dat. Het wilde de gemeenschap binden door die zaken te vermelden, die belangrijk waren voor het functioneren van het dorp. De initiatiefnemers waren destijds Marius van Zutphen en Noud van de Ven. Het blad is gestart in 1970 en heeft bestaan tot 1 januari 2017. Uw redacteur is erg blij om te horen, dat de gedecoreerden erg tevreden waren, over de manier waarop 'De MooiLaarbeekKrant' nu hun taak heeft overgenomen.

Rolverdeling
De heer Sjef Bouwmans heeft al die 46 jaren gezorgd voor de verspreiding van de kranten. "In het begin werden die rondgebracht door schooljongens", vertelt Sjef, "maar die hadden er na verloop van tijd geen zin meer in. Ik kwam eens klagen bij één van de ouders omdat de kranten niet werden rondgebracht en kreeg toen te horen dat 'die van ons' nog wel wat meer moest doen als alleen krantjes bezorgen!" Om de pakketten niet te groot te laten zijn voor de kinderen werden de krantjes verdeeld over 125 tassen. Toen ze later met volwassen vrijwilligers gingen werken, hoefde Sjef nog maar 33 pakketten te maken. "Dat scheelde veel", besluit de praatgrage Sjef! Hij stond (en staat) in het dorp bekend als 'de teller'.

Theo Schepers is sinds 2000 lid geweest van de redactie en was de man van de lay-out van het blad. Ook verzorgde hij de website en was hij hoofdverantwoordelijke voor de samenstelling en de inhoud van het blad. Als fotograaf houdt hij nog erg veel zaken bij en hij vindt het dan ook moeilijk zijn camera even aan raadslid Wim van Dijk te geven als hij de penning en bijbehorende oorkonde krijgt uitgereikt.

Mevrouw Ciska Verschuuren- Nooijen is vanaf 1992 lid geweest van het bestuur en de redactie. Ze vertelt, dat het blad vroeger ook nog zelf 'geraapt' moest worden. De vellen werden op stapels aangeleverd en moesten door het bestuur nog tot een boekje in elkaar worden geniet. "Dit duurde vaak een uur of vijf. Als je pech had, waren er veel fouten omdat er iemand twee vellen in plaats van één blad van de stapel nam en dat moest dan weer worden hersteld", aldus Ciska.

De heer Jan den Mulder was en is in Aarle-Rixtel een bekende verschijning. Hij was lid van het bestuur, waarvan de laatste 7 jaar als voorzitter. Hij had in het gemeenschapsblad een column onder de naam 'De Meikever'. Onder die naam staat hij nu nog steeds bekend.

46 jaar wel en wee
Alle vrijwilligerspenningen werden begeleid door een bloemetje, dat werd aangedragen door Maria Hagelaar. Ook voor Maria had de burgemeester op het einde van de plechtigheid een bosje bloemen als dank voor haar steun aan het blad, dat 46 jaar het wel en wee van Aarle-Rixtel verspreidde onder de inwoners.