Koningsdag op het Heuvelplein in Beek en Donk (archieffoto 2015)
Koningsdag op het Heuvelplein in Beek en Donk (archieffoto 2015) Foto: Joost Duppen

Koningsdag Beek en Donk in nieuwe jas gestoken

Algemeen Algemeen

Beek en Donk – Wie herinnert het zich nog? De koude en verregende Koningsdag van 2016. Dit jaar volgt er een nieuwe kans om de feestelijk dag samen te vieren. En in Beek en Donk wordt Koningsdag én nacht direct in een nieuwe jas gestoken. Niet alleen op het Heuvelplein zijn er, nieuwe, activiteiten. Bij Outdoor Laarbeek herrijst Villa Ananas. Een van de populaire area's van WiSH Outdoor krijgt zijn eigen minifestival. Toegankelijk voor 900 mensen.

Twee initiatieven, onafhankelijk van elkaar ontstaan, die ervoor moeten gaan zorgen dat Koningsdag in Beek en Donk weer een echt feest wordt. Want dat is waar de twee organisaties vooral tegenaan liepen. Dat steeds meer mensen Koningsdag wel gingen vieren, maar niet meer in Beek en Donk. "Al een aantal jaren liep het terug", vertelt Ronnie Tijssen van de organisatie van OranjeFestival. Want dat is de naam van het nieuwe festival dat op woensdagavond 26 april en donderdag 27 april wordt gehouden op en rond het Heuvelplein. "We willen echt meteen laten zien dat we er iets neer gaan zetten, dat het veranderd is. Het is leuk om te doen en wij vinden het belangrijk dat er weer dingen gaan gebeuren in Beek en Donk", legt Ronnie uit die samen met Ans van de Kerkhof, Yvonne Faust en de cafe's Thuis, Tapperij en Dave van de Burgt de handschoen heeft opgepakt. "Zelfs vanuit ondernemers hoor je dat ze enthousiast zijn over de plannen en dat ze zelf activiteiten gaan ontplooien. Samen willen we er iets moois van gaan maken." Op Koningsnacht draaien er DJ's en treedt de band STOOT op. Koningsdag zelf is voor een groot gedeelte afgestemd op de jeugd, Met als grootste attractie de Telekids Roadshow. Een drie uur durend feest voor de kinderen waarin de speciale Telekids kinder-DJ de kinderen laat dansen, zingen en springen. Tijdens de show zijn er Telekids spelletjes waarbij er originele Telekids-goodies te winnen zijn. Vanaf 16.00 uur is er dan weer livemuziek met DJ's en de in Beek en Donk bekende band Link. En de entree is gratis benadrukt Ronnie nog maar eens.

Voor Villa Ananas hebben bezoekers wel een kaartje nodig. Maar wie er nu nog naar toe wil, die heeft pech gehad. Want de 900 kaartjes waren binnen een week al de deur uit. "Wij wilden iets terugdoen voor Beek en Donk", legt Jimmy van der Leemputten van WiSH Events uit, de organisatie achter Villa Ananas. "Ook wij zagen dat veel mensen buiten het dorp Koningsdag gingen vieren. Dan kun je beter iets leuks organiseren waardoor iedereen hier blijft." Dat het een minifestival Villa Ananas zou worden, was voor Jimmy en co. snel duidelijk. "Het is een mooi concept en al vier jaar een populaire area bij WiSH. Klein podium, gemoedelijke sfeer. We gaan het niet een-op-een kopiëren, maar we willen wel het gevoel terugbrengen. De look en feel blijven hetzelfde met een hoog zomergehalte, palmbomen en gezellige mensen."

Dat er nu ineens twee activiteiten zijn op Koningsdag juichen Tijssen en Van der Leemputten alleen maar toe. "Daar is het dorp alleen maar gebaat bij. Dat is in jaren niet geweest", besluit Jimmy.

Archieffoto van Villa Ananas op WiSH Outdoor