IVN-gebouw wordt dit jaar gerenoveerd

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Het IVN-gebouw in Aarle-Rixtel is aan renovatie toe. In april en mei van dit jaar wordt de eerste fase uitgevoerd. De klus die in deze periode de meeste inspanning vergt is het vervangen van het dak. Dit dient eind mei gereed te zijn, op tijd voor het Kikkerconcert in juni en de Entente Florale in juli. Het IVN-terrein en gebouw spelen tijdens deze Europese groenwedstrijd, waarvoor de gemeente Laarbeek als Nederlandse afgevaardigde deelneemt, een belangrijke rol.

Om het gebouw weer bij de tijd te brengen is in overleg met de Gemeente Laarbeek gekozen voor een grondige renovatie. Hierbij wordt het platte dak vervangen door een schuin dak met geïsoleerde platen. De grote zaal krijgt hierdoor meer volume, waardoor de temperatuur beter beheersbaar wordt. Op termijn wordt het gebouw voorzien van zonnecellen met het streven om een energieneutraal gebouw te creëren. Ook de kozijnen worden vervangen en voorzien van dubbel glas en de buitenwanden worden geïsoleerd. De verlichting wordt aangepast door het plaatsen van ledpanelen.

Afgelopen maanden zijn de plannen uitgewerkt, is er een projectorganisatie opgezet en zijn herbruikbare materialen verzameld. Zo is er door een aantal vrijwilligers een veldschuur afgebroken en is nog bruikbaar materiaal van de voormalige blokhut van Scouting Aarle-Rixtel gedemonteerd. Nu is de tijd aangebroken om het gebouw zelf onder handen te nemen, waarbij een aantal activiteiten door professionele bedrijven worden uitgevoerd, maar ook veel werkzaamheden door vrijwilligers worden verricht.

Naast enkele niet-leden hebben een aantal IVN-leden zich aangemeld als vrijwilliger. Het IVN is nog op zoek naar meer vrijwilligers, in het bijzonder naar mensen die hun ervaring op specifieke gebieden willen inzetten. Specifiek wordt hierbij gedacht aan timmerlieden, maar ook aan een lasser.

Donderdagavond 13 april is een informatieavond waar de bouwplannen en de te volgen werkwijze nader worden toegelicht. Naast alle IVN-leden zijn ook andere belangstellenden van harte welkom. Deze bijeenkomst vindt plaats in het IVN-gebouw De Bimd aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel, aanvang 20.00 uur. Op www.ivn.nl/afdeling/laarbeek/klus-mee-0 staat een gedetailleerde werkplanning. Hier kan worden bekeken wanneer verschillende activiteiten worden uitgevoerd.

Komende week wordt er gestart met het aanbrengen van een extra fundering rondom het gebouw. Op deze fundering wordt een staalconstructie geplaatst die het nieuwe schuine dak draagt. Deze constructie wordt over het bestaande gebouw heen gebouwd. Fase 1 wordt afgesloten met het aanbrengen van puntgevels. In fase twee, welke medio juli start, wordt het huidige dak van binnenuit gesloopt waarna de binnenzijde van het dak wordt afgewerkt en de nieuwe verlichting, ventilatie en verwarming worden aangebracht. Ook hiervoor kan het IVN nog vakmensen gebruiken. Het huidige gebouw stamt uit 2004. Op het IVN-terrein aan de Beekseweg zijn toen zeven zogenaamde Meeuw-units geplaatst, destijds geschonken door Bavaria.

Nu, een kleine 15 jaar later, lekt het platte dak op vele plaatsen en zijn de kozijnen rot. Het gebouw verliest veel warmte omdat de wanden te weinig geïsoleerd zijn. Hierdoor is het energie gebruik hoog. Door de beperkte hoogte van de zaal is het snel benauwd wanneer er veel mensen binnen zijn. Door deze renovatie van het gebouw verwacht het bestuur dat aan deze problemen een einde komt.