Enkele gekapte populieren
Enkele gekapte populieren

Gekapte populieren bij IVN Laarbeek

Algemeen Natuur

Aarle-Rixtel – Wandelaars, leden en bezoekers van IVN Laarbeek in de Bimd in Aarle-Rixtel, vragen zich misschien met verwondering af: 'is dit nu wel nodig dat de populieren in de Bimd allemaal gekapt worden? Jammer, doodzonde.' Dat vindt het IVN ook, ware het niet dat het hoognodig was om de bomen te rooien.

Afgelopen herfst, bij de eerste storm, braken er langs het pad al enkele grote takken af, je zal er maar onder lopen, dat wil je als IVN en gemeente niet op je geweten hebben. Daarom is in goed overleg besloten om de populieren te verwijderen. Wellicht denkt u wanneer u langs de stapels hout loopt die daar keurig opgeslagen liggen dat ze rot zijn? Het meeste hout wat daar ligt is helemaal niet rot, ook daar heeft u gelijk in, maar willen ze wachten tot alles rot is en er ongelukken gaan gebeuren? Er is gekozen voor de beste optie; de bomen waren meer dan kaprijp en leverden op deze manier nog iets op voor de bioindustrie. Maar wat levert het in de toekomst op? Zoals gebruikelijk bij IVN, gaan ze voortvarend te werk en zeker niet over een nacht ijs, er is dan ook lang nagedacht over hoe ze dit verder gaan invullen. Om de omgeving van de Bimd zo natuurlijk mogelijk in te richten is er gekozen voor de aanplant van inlandse boomsoorten om de biodiversiteit zo breed mogelijk te maken.

Zo worden er zomer en wintereiken, beuken, berken,noten, inlandse vogelkers, sporkehout, enz. aangeplant. Voor vogels en zoogdieren een bron van voedsel, bescherming en nestgelegenheid. Voor planten en paddenstoelen ontstaat er een stukje natuur wat meer licht krijgt, een andere bodemstructuur, waardoor veel soorten zich beter kunnen verspreiden en uitzaaien. Ook hebben ze een aantal dode bomen laten liggen om te laten zien dat dood hout leeft, de diversiteit aan insecten is enorm, waardoor veel vogels hun voedsel kunnen vinden. Maar ook schimmels en paddenstoelen nemen bezit van dood hout, wat daardoor langzaam verteert en teruggegeven wordt aan de natuur. Nu lijkt het nog een veldslag rondom de Bimd, maar blijf de situatie eens volgen, loop eens wat vaker door het gebied, zie het veranderen en mooier worden, luister naar de vogels, maar geniet ook van de stilte die er vaak heerst.

Mochten er mensen zijn die zich geroepen voelen om ook eens kennis te maken met het IVN, of denken 'ik heb nog wat tijd over om lekker buiten te werken en de handen uit de mouwen te steken', het IVN is nog altijd op zoek naar mensen die hun tuinploeg willen komen versterken. Ook dames zijn welkom, loop eens binnen op woensdagmorgen er is altijd tijd voor een praatje en de koffie staat klaar. Ook is iedereen die eens binnen wil lopen in het clubgebouw welkom op vrijdagmiddag. Van 13.30 tot 15.30 uur is er iemand aanwezig die u alles kan vertellen wat u wilt weten, onder het genot van een bakje koffie of een wandelingetje door de tuin. Tot ziens in de Bimd.