Afbeelding

1e Prijs voor Beek en Donkse trombonisten

Algemeen Muziek

Beek en Donk - Trombonisten Henk van de Weijer, Theo van Vijfeijken en Tom van Zutven behaalden een 1e prijs. Zij spelen al jaren mee in diverse bigbands waaronder in Pauwkes Jazz orkest en nu dus in de Solid bigband uit Gemert. De bigband staat bekend om haar eigenzinnige repertoire. Deze band kiest vol overtuiging stukken die minder voor de hand liggen maar juist meer uitdaging bieden.

Sinds drie jaar staat de bigband onder leiding van de Gemertse jazz-trompettist Gijs Berkers. Met de inspiratie die hij opdeed aan het Tilburgs conservatorium weet de jonge bandleider het jazzvuur nog verder aan te wakkeren; eigenzinnig en eigentijds. Vorig jaar werd men daardoor al aangenaam verrast tijdens een door CKE georganiseerd bigbandfestival in Eindhoven. Men noemde ze toen al het pareltje van Gemert. Sindsdien had men ze niet meer gehoord, ze repeteren meer dan dat ze optreden.

Tot afgelopen zaterdag tijdens het zevende bigband festival in Lelystad. Een festival waar alleen de betere bigbands voor uitgenodigd worden. Vijf bigbands gingen de bigband die dag voor, stuk voor stuk uitstekende optredens. Maar vooral met nummers die men destijds al speelde of had kunnen spelen, goed maar braaf. Solid Bigband was de dagafsluiter, en wat voor een. Wederom met nieuwe nummers en wederom formidabel uitgevoerd. Al bij het eerste nummer reageerde het eerder die dag nog rustige publiek nu vol enthousiasme op de Gemertse bigband die vooral eigentijds repertoire ten gehore bracht, nummers met lef en precisie. Met stevig funky fundament van het combo, een strak orkest dat op het puntje van hun stoel speelde, en geweldige solo's en vocals. Meest opvallende nummers waren 'Absoludicrous' van Gordon Goodwin en 'rip the ribbon' van Wende Snijders dat speciaal voor deze bigband gearrangeerd is door de Beek en Donkse trombonist Henk van de Weijer. Al met al kreeg dit optreden de prijs voor de beste bigband van dit festival op 'vaandelafdeling' niveau.

De jury-opmerking was tekenend voor het optreden; "Deze bigband maakt haar naam meer dan waar". Als prijs mag de bigband ook optreden tijdens het seabottom jazzfestival in Lelystad op 9 juni. Wie wil gaan luisteren kan dat, want ook dat belooft een spetterend optreden te worden. En voor wie niet kan wachten zijn er natuurlijk de demo's op de Facebookpagina van de bigband.