Ari Schrama
Ari Schrama Foto: Martin Prick

Ari Schrama 50 jaar in dienst bij F. Vereijken & ZN B.V.

Algemeen Algemeen

Lieshout - Ari Schrama is vandaag (donderdag 1 maart 2018) precies 50 jaar werkzaam bij F. Vereijken & ZN aan 't Hof 4. Dit bedrijf viert binnenkort zijn 60-jarig bestaan. Ari heeft een groot deel van zijn leven dus een bijdrage geleverd aan de bloei hiervan.

Ari Schrama is getrouwd en heeft twee zonen, die allebei in Laarbeek wonen. Zijn hele werkzame leven is hij zelf ook aan Laarbeek gebonden geweest. Hij begon met werken bij de firma Staadegaard aan de Beekseweg. Door een probleem bij de F. Vereijken & ZN hadden ze daar snel een extra kundige kracht nodig. Dit werd Ari, die op uitleenbasis naar 't Hof vertrok. Bij Staadegaard was hij te werk gesteld in de grote reparatieloods. "Daar kwam ik de hele dag niet buiten", vertelt Ari, "maar hier wel, en dat beviel me veel beter". Om een lang verhaal kort te maken; Ari bleef bij Vereijken en werkt daar nu tot volle tevredenheid al 50 jaar. Binnenkort wordt hij 67 jaar en hij is dus al enige tijd gepensioneerd. "Maar ik heb er behoefte aan om wat te blijven werken". Hij werkt nu twee vaste dagen in de week. "Het gebeurt nog veel, dat we een beroep doen op Ari's capaciteiten en dan is hij toch weer wat langer op het bedrijf", vult Frans Vereijken, directeur van het bedrijf aan.

Ari is chauffeur/monteur bij het bedrijf. Als de grootste verandering noemt hij de verregaande computerisering van het werk. Vooral op het gebied van repareren wordt erg veel gedaan met de computer. Aan een machine wordt via een laptop de diagnose gesteld. Dat ging vroeger nog op een andere manier. "Daar rol je zachtjes wel in", vertelt Ari, "het steeds meer elektronisch worden van het werk is nooit een probleem geweest, maar de laatste tijd gaat het wel erg snel". Alsof het afgesproken is, gaat op dat moment de deur open en wordt Ari's hulp gevraagd voor een bepaald probleem. Ook tijdens het vervolg moet het gesprek gestopt worden, omdat hij telefoon krijgt: "en die slangen weer erin steken. En denk aan de afzuiging, anders gaat het niet goed".

Toen Ari begon was hier een klein bedrijfje met een paar tractoren, machines en een kraan. Er werd veel bij de boeren gewerkt, want het was een echt loonwerkbedrijf. Rond 2000 was het omslagpunt en sindsdien doet het bedrijf alleen nog maar grond- en sloopwerkzaamheden en cultuurtechnische werken. De maistijd, waarin de loonwerkers hoogseizoen hadden, vond Ari een mooie tijd. "Je kwam bij heel veel bedrijven binnen en vooral de contacten die je dan had vond ik erg prettig". Hoogte- of dieptepunten kan Ari niet noemen: "Ik heb altijd mijn best gedaan om een oplossing te zoeken voor de problemen die op mijn pad kwamen". Uit de gesprekken met directeur Frans blijkt echter dat Ari een gewaardeerd collega is, die je gemakkelijk dingen kunt toevertrouwen. "Ik ben blij met zijn expertise en we kunnen altijd een beroep op hem doen". Werken is een hobby van Ari geworden en naast het fietsen en het vorig jaar geboren kleinkind de invulling van zijn vrije tijd. "Op het moment voel ik me prima en ik hoop naar vermogen te blijven werken". "Het 60-jarig bestaan wordt groots gevierd en daarin is zeker ook een plaats voor Ari", vult Frans Vereijken aan.