De Klokkengieterij in Aarle-Rixtel
De Klokkengieterij in Aarle-Rixtel Foto: Aarle Onderneemt

"Ruimte voor bouw 40 tot 60 woningen" bij Klokkengieterij Aarle-Rixtel

Algemeen Gemeente

Beek en Donk – Afgelopen woensdag ondertekenden eigenaar van de Klokkengieterij Frank Fritsen en de gemeente een intentieovereenkomst die op termijn de bouw van 40 tot 60 woningen mogelijk gaat maken. "We zijn blij dat we weer een stapje dichterbij een nieuwe locatie zijn", aldus Greet Buter, als projectwethouder woningbouw Aarle-Rixtel betrokken en verantwoordelijk.

Zorgvuldig proces
Frank Fritsen weet al heel lang dat zijn gronden voor woningbouw in aanmerking komen. "Ik heb geen opvolgers voor mijn bedrijf en ik heb ook niet het eeuwige leven", legt hij uit. De gemeente heeft een aangrenzend stuk grond langs de Kanaaldijk al in bezit en een tussenliggend perceel – een gedeelte van de achtertuinen van bewoners van de Klokkengietersstraat – is eveneens bijna in bezit van de gemeente; de handtekeningen zijn al gezet en in de raadsvergadering van april wordt de koop formeel bekrachtigd. Fritsen gaat samen met zijn adviseur Frank van de Kam van vb&t Groep onderzoeken wat de mogelijkheden voor ontwikkeling zijn en dit gaat de gemeente ook doen. "Het is een zorgvuldig proces waarin we samen de grote lijnen gaan uitzetten", vertelt Buter.

Rijksmonument
Het voorste gedeelte van de Klokkengieterij dateert uit 1906 en blijft hoe dan ook staan. Het monumentale zit hem vooral in de houtsmeltoven die zich in het pand bevindt. "Die vind je nergens ter wereld", aldus Fritsen. Over de bestemming van het monument kon Fritsen geen duidelijkheid geven. "De huurders in de klokkengieterij wisten vanaf het begin dat er een keer iets anders zou komen." Of de huidige huurder van het monumentale gedeelte in het pand blijft, kon Fritsen niet bevestigen; "alles is mogelijk, dat gaan we nu verder onderzoeken."

Schaarste
Aarle-Rixtel zit verlegen om woningen. Planbegeleider Joan van Wetten van de gemeente Laarbeek geeft aan dat in 2016 een locatiestudie is gedaan waarbij de woonwensen uitdrukkelijk zijn onderzocht. "Destijds is de Klokkengieterij al als geschikte locatie uit de bus gekomen", bevestigt hij. "Er is ruimte voor de bouw van 40 tot 60 woningen", vervolgt hij, "de gemeentegrond is niet bebouwd maar er ligt wel een bergbezinkbassin voor hemelwater van vijftig meter lang. We gaan kijken of daar parkeerplaatsen overheen kunnen worden gelegd. Een groot voordeel van de samenwerking met Frank Fritsen is dat er twee ontsluitingswegen mogelijk zijn, zowel aan de Klokkengietersstraat als aan de Kanaaldijk."

Toekomst
Wat voor soort huizen gebouwd gaan worden en wanneer, is nog niet duidelijk. "Gezien de schaal van Aarle-Rixtel en de resultaten van het woonwensenonderzoek in de locatiestudie moet je naar beide kijken", vindt Buter, "we moeten wel het goede doen." Fritsen blijft vooralsnog eigenaar van de gronden. Hij gaat samen met de gemeente de grote lijnen uitzetten voor ontwikkeling van de hele locatie. De volgende stap is het gezamenlijk opstellen van een (propositie)voorstel waarop projectontwikkelaars zullen worden uitgenodigd te reageren.