Treffen van energiebesparingsmaatregelen is echt niet duur

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Over het treffen van energiebesparende maatregelen bestaan nog steeds veel misverstanden. Een belangrijk misverstand is dat het duur is om je huis energiezuinig te maken. In dit artikel gaan we uit van het volledig energieneutraal maken van uw huis. Van een energieneutraal huis is sprake wanneer er op het eigen perceel even veel duurzame energie wordt opgewekt als er wordt verbruikt. Maar de wetenswaardigheden gelden natuurlijk even goed als u uw woning niet compleet, maar gedeeltelijk energieneutraal maakt.

FABEL: Een huis energieneutraal maken is heel duur
Het is maar hoe u er tegenaan kijkt. Een gemiddeld gezin betaalt in 15 jaar ongeveer € 35.000 aan energiekosten. Stel nu dat je datzelfde bedrag gebruikt om je huis energieneutraal te maken, dan heb je na die 15 jaar geen energierekening meer. Daarbij komt dat we in de toekomst als gevolg van de stijgende energieprijzen waarschijnlijk meer zullen moeten gaan betalen dan die €35.000.

FABEL: Voor het energieneutraal maken van een huis heeft u veel spaargeld nodig
Veel spaargeld heeft u beslist niet nodig, want er zijn meerdere subsidies en energiebespaarleningen beschikbaar. Het is wel slim om (een deel van) uw spaargeld in te zetten. Geld op uw dak levert namelijk meer op dan geld op de bank. Zo is het rendement op zonnepanelen vaak meer dan 10%, terwijl de rente op uw spaarrekening nog niet eens 0,5% haalt.

FEIT: Geld lenen bij de overheid voor een energieneutraal huis is voordelig
De overheden weten dat de meeste bewoners niet zomaar €35.000 beschikbaar hebben. Zij bieden daarom leningen aan tegen bescheiden rentepercentages. Zo biedt de rijksoverheid de mogelijkheid om maximaal €25.000 te lenen met een looptijd van 10 jaar tegen een aantrekkelijke rente. Dit jaar start de gemeente Laarbeek met een duurzaamheidslening die lenen tot €10.000 mogelijk maakt, met een looptijd van 10 of 15 jaar tegen een zeer laag rentepercentage. U betaalt een dergelijke lening af in maximaal 15 jaar, waarbij de maandelijkse afbetaling lager is dan het bedrag van uw oude energierekening.

FEIT: Er is weliswaar geen subsidie meer op zonnepanelen, maar u kunt wel de BTW terug vragen
Zonnepanelen zijn inmiddels zo ver ingeburgerd dat de overheid heeft besloten om haar subsidiemiddelen in te zetten op onbekendere maatregelen. Zo is er de subsidie op o.a. warmtepompen en zonneboilers. Ook is er ook subsidie voor het nemen van minimaal 2 isolatiemaatregelen. Kijk voor alle op uw woning van toepassing zijnde regelingen op www.energiesubsidiewijzer.nl. Toch is er nog steeds een regeling die zonnepanelen goedkoper maakt: u kunt namelijk de BTW terug vragen over de totale aanschafprijs. Bij aankoop van 12 zonnepanelen gaat dit al om een bedrag van ongeveer €800,00.

FABEL: Energieneutraal maken van uw huis loont alleen als u er minstens 15 jaar in blijft wonen
Hoe langer u in uw energieneutrale huis blijft wonen, hoe meer voordeel u ervan heeft. Dat klopt. Toch is het zeker niet zo dat u verlies lijdt als u besluit eerder te verhuizen. Zo verdient u zonnepanelen al in 7 tot 8 jaar terug en mogen we er ook vanuit gaan dat de prijs van aardgas in Nederland zal blijven stijgen. Op die manier wordt het rendement van uw investering in energieneutraal wonen in de loop van de tijd steeds hoger.

FABEL: U blijft zitten met een afgesloten lening als u besluit voortijdig te verhuizen
Stel dat u toch besluit eerder te verhuizen en u heeft nog een stuk lening af te betalen, wat gebeurt er dan? De ervaring laat zien dat kopers een aanzienlijk hoger bedrag over hebben voor een woning met zonnepanelen en een lagere energierekening dan voor vergelijkbare woningen die dit niet hebben. Op deze manier verkoopt u dus als het ware een deel van uw investering door aan de koper van uw huis.

FEIT: Een energieneutraal huis is meer waard en wordt sneller verkocht
Als straks in 2020 alle nieuwbouwwoningen verplicht energieneutraal moeten zijn, zal energieneutraal steeds meer de norm worden. We zien nu al dat huizen met energielabel A (zeer energiezuinig) veel eerder worden verkocht. Een huis met een A-label brengt niet alleen lagere maandelijkse lasten met zich mee én ook meer comfort vanwege de goede isolatie. Kopers zien deze voordelen en hebben hier meer geld voor over. (Bron: Urgenda)

Meer weten of (gratis) advies nodig? Kijk op www.duurzaamwonenlaarbeek.nl.