Vlnr: Mark Vermulst, Ton Schepers, Peter Groenendaal en Helga van den Heuvel
Vlnr: Mark Vermulst, Ton Schepers, Peter Groenendaal en Helga van den Heuvel Foto: Martin Prick

'Eigen honk' voor KBO Aarle-Rixtel; scouting biedt uitkomst

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel – KBO Aarle-Rixtel is verheugd. Zij hebben namelijk een nieuwe accommodatie gevonden voor hun dagactiviteiten; de blokhut van Scouting Aarle-Rixtel aan de Duivenakker. De huidige locatie in De Pastorie moet op termijn plaatsmaken voor nieuwbouw, waardoor de KBO noodgedwongen op zoek moest naar een alternatief. Een bijzondere samenwerking komt hiermee tot stand vinden Mark Vermulst en Helga van den Heuvel namens het bestuur van de scouting en voorzitter Ton Schepers en penningmeester Peter Groenendaal van de KBO.

Efficiënt gebruik
Mark en Helga zijn blij met de samenwerking: "We zijn als scoutingbestuur al langer na aan het denken over hoe we onze locatie met het oog op de toekomst kostentechnisch efficiënter kunnen gaan gebruiken. Overdag staat de blokhut leeg want onze activiteiten vinden hoofdzakelijk 's avonds en in het weekend plaats. Toen we hoorden in het dorp dat de KBO op zoek was naar een nieuwe locatie leek ons dit een prachtige kans om te kijken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. We hebben de KBO benaderd en zijn het gesprek met elkaar aangegaan. Beiden waren we gelijk enthousiast." Peter vervolgt: "Uiteindelijk hebben we ons plan in een gezamenlijke mail aan de gemeente gepresenteerd. Ons idee werd warm ontvangen en de gemeente heeft veel medewerking verleend."

Oneigenlijk gebruik
In de gebruikersovereenkomst die tussen gemeente en scouting is opgesteld aangaande het gebruik van de blokhut is namelijk bepaald dat de scouting de blokhut niet aan derden mag verhuren, enkel aan andere scoutinggroepen of jeugdgroepen of voor scouting gerelateerde activiteiten. Helga: "In de weekenden en vakanties wordt de accommodatie regelmatig verhuurd aan andere scouting- en jeugdgroepen maar overdag staat de accommodatie leeg. Dat is zonde van zo'n mooie ruimte." Zowel de scouting als de KBO zijn in gesprek gegaan met de gemeente en het college heeft besloten bij wijze van uitzondering de scouting toestemming te verlenen het gebouw te verhuren aan de KBO. "We zijn als verenigingen individueel ondervraagd", vertelt Ton. "Voor de KBO waren meerdere locaties in beeld in Aarle-Rixtel. Ruim 650 leden breng je niet zomaar ergens onder. Ik vind het overigens wel belangrijk te benadrukken dat de KBO haar grote activiteiten in de Dreef gewoon blijft voortzetten."

Kansen zien
"De faciliteiten in de nieuwe accommodatie zijn geweldig voor ons en de bereidheid om mee te denken vanuit de scouting eveneens", gaat Peter verder. De scouting verplaatst een deel van haar activiteiten naar de eerste verdieping. Hiervoor is een kleine verbouwing noodzakelijk. Mark legt uit; "we verplaatsen twee van onze speltakken naar de eerste verdieping, zodat de KBO een eigen, afsluitbare ruimte krijgt. Daarnaast creëren we zo de mogelijkheid voor hen om de gehele ruimte op de begane grond inclusief keuken te gebruiken."

Verbinding
Het op deze manier verbinden van jong en oud kan leiden tot spontane, nieuwe initiatieven. Zowel de KBO als Scouting Aarle-Rixtel zijn nieuwsgierig naar wat dat voor moois kan gaan opleveren in de toekomst; wellicht een gezamenlijke (nieuwe) activiteit of samenwerken in het kader van NLdoet. Maar verbinden kan ook elkaar ondersteunen betekenen. "Onder onze leden bevinden zich uiteraard een zeer groot aantal niet-werkenden", vertelt Ton. "Zij kunnen diverse activiteiten verrichten waar de leden van de scouting niet aan toekomen. Behalve dat we de buitenruimte kunnen gebruiken voor onze activiteit beeldhouwen, kan ik me zomaar voorstellen dat er ook een groep vrijwilligers ontstaat die als hobby graag de tuin bij wil houden." Helga reageert: "Er is ontzettend veel te doen in en om het gebouw. Dit kost veel werk en tijd. Scouting Aarle-Rixtel telt 85 leden. We organiseren regelmatig werkavonden en werkzaterdagen maar een paar extra handen zouden zeer welkom zijn." Ton denkt (lachend) mee: "Ik denk dat dat moet lukken, de sollicitatieprocedure is hierbij gestart."

'Een eigen honk'
Plannen over hoe de nieuwe ruimte van de KBO er straks exact uit gaat zien, zijn volop in de maak en zullen worden gedeeld met de leden van de KBO. "Het gebruik van de gehele begane grond biedt perspectief want met de extra ruimte kan de bridgeclub bijvoorbeeld gemakkelijk uitbreiden. De bedoeling is dat de grote verhuizing in het najaar gaat plaatsvinden. Er komt nieuw meubilair en we gaan de ruimte 'eigen' maken. Hoe fijn; we hebben een eigen honk!", besluit Groenendaal.