Ter bescherming tegen de zon zijn bomen in het Processiepark ingepakt met jute zakken
Ter bescherming tegen de zon zijn bomen in het Processiepark ingepakt met jute zakken

Wonen, verkeersveiligheid en leefbaarheid belangrijke thema's bij jaarvergadering ZOD Mariahout

Algemeen Algemeen

Mariahout – Op een druk bezochte jaarvergadering werd afgelopen maandag informatie gegeven over de voortgang van diverse Mariahoutse projecten.

Wonen
Ideeën vanuit Mariahout zijn voor ZOD belangrijk. De vereniging wil een breed draagvlak creëren. "We kunnen niet precies doen wat iedereen wil", aldus Ria Lindeman, voorzitter ZOD. "Maar we zoeken naar een compromis. Mariahout is sterk in samen tot oplossingen komen."
Bijvoorbeeld voor starters en senioren die graag in Mariahout willen blijven wonen. Inmiddels zijn er een aantal woningbouwprojecten van diverse instanties. ZOD heeft de wensen van het dorp kenbaar gemaakt. In 'D'n Hoge Suute' bouwt woCom acht sociale huurwoningen. Belangstellenden moeten voldoen aan speciale eisen, door de Rijksoverheid opgesteld. Toewijzing gebeurt via loting of inschrijvingsduur. Jaarlijks inschrijven is verplicht. Cedrus Vastgoed start op 'D'n Hoge Suute' met twee projecten. Fase 1 zijn elf nieuwbouwwoningen. Drie goedkopere koopwoningen zijn inmiddels toegewezen aan Mariahoutenaren. Op acht beleggingshuurwoningen, huurprijs vanaf €750,00 per maand, kan nog ingeschreven worden. Inmiddels zijn er concrete plannen voor fase 2, waarin zes koopwoningen, waaronder starterswoningen, worden gebouwd. Er is veel belangstelling. Robert Hellings van Cedrus vastgoed adviseert op zijn website te kijken en bij belangstelling in te schrijven. ZOD heeft gesproken met Stichting Erfgoed Glorieux, die in klooster Mariënhof vier appartementen en zeven sociale huurwoningen wil realiseren. De plannen van april 2017 blijven grotendeels ongewijzigd. Reageren op bouwplannen kan pas als deze ter inzage liggen. Voor Mariahoutenaren zullen speciale voorrangsregels gaan gelden.

Voortgang Oranjeplein en Processiepark, centrumvisie
Vanaf 2012 is nagedacht over het aantrekkelijker en verkeersveiliger maken van het centrum, met name Oranjeplein en Mariastraat. Inmiddels is een plan, dat een compromis is voor alle belanghebbenden, unaniem door de gemeenteraad goedgekeurd. Enkele punten uit het plan: verhoog de verkeersveiligheid door een goede oversteekplek in de Mariastraat en maak van deze oversteekzone ter hoogte van het Oranjeplein een 30-km-zone. Creëer ruimte voor parkeren , laden en lossen bij de supermarkt. De pinautomaat wordt een stukje verplaatst en kledingcontainers worden elders geplaatst. De glascontainers gaan ondergronds en de jeugdhoek wordt in overleg met Yammas aangepakt. Er komt een wandelpromenade richting park en Openluchttheater. De theaterpoort zal opgaan in een groter geheel, waarin ruimte is voor een toegangspoort naar Processiepark en fietsenstalling. Er komt een wandelpromenade in het park. Duurzame materialen en toekomstbestendigheid zijn in het hele plan belangrijke uitgangspunten. Inmiddels is stichting 'Groene hart van Mariahout' aan een grondige renovatie van het processiepark begonnen. "Het oogt kaal, maar de basis is gelegd", zegt ZOD-vicevoorzitter Harold de Louw. "Overal staat nieuwe vaste beplanting. Oude bomen zijn voorlopig met jute beschermd tegen verbranding. Ezelsruggen (muurtjes) worden opnieuw gemetseld. Bomen zijn voor de veiligheid hoog gesnoeid. Tijdens Mariahout-85 wordt het park aan de gemeenschap aangeboden." De parochie, eigenaar van het park, wil geen ingang vanuit de Bernadettestraat, terwijl bewoners ter plekke dit graag zouden zien. De Bernadettestraat wordt dit jaar heringericht. Het straatbeeld zal veranderen.

Hulp gevraagd
Zorg om het Dorp heeft afgelopen jaren €10.000 van de Rabobank ter beschikking gekregen om te verdelen over Mariahoutse verenigingen en initiatieven. Met de Clubkasactie is deze schenking verdwenen. ZOD doet een beroep op leden van de Rabobank om op ZOD te stemmen. Tijdens de rondvraag neemt Harrie de Groof het woord om het succes van de Buurtbus te onderstrepen. Afgelopen jaar is de bus 15.000 keer gebruikt, maar de buurtbus is dringend op zoek naar chauffeurs. Als iemand zin en tijd heeft? Ruim na elven sluit de vergadering. Veel actieve vrijwilligers hebben ook vanavond weer hard nagedacht over de toekomst van Mariahout.