De boomkruiper
De boomkruiper Foto: Leo van den Heuvel

Wandeling 'Ommetje Oost' met IVN Laarbeek

Algemeen Natuur

Mariahout - Rondom het mooie Mariahout zijn veel wandelmogelijkheden. Mariahout is een van de vier dorpen in het mooie Laarbeek, waar het IVN haar thuisbasis heeft. Het Ommetje Oost stond vorig jaar voor het eerst op het programma.

Dit jaar verzorgt het IVN hier voor de tweede maal een excursie, deze keer in een jaargetijde, waarin de vogels nog volop zingen. Het vertrek van deze wandeling op vindt zondag 10 juni om 10.00 uur plaats bij de kerk van Mariahout, Mariastraat 25. De wandeling duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Het Ommetje Oost geeft een schitterende afwisseling van akkerbouw en bos. Op de kleinere percelen zit hier en daar een hobbyboer waardoor variatie in begroeiing toeneemt. De Heieindseloop en de Kontloop vormen de blauwe lijn van dit gebied. De wandeling loopt dan ook zoveel mogelijk langs deze wateren. De wandelaars zien op deze tocht ook de restanten van het legendarische Mortelven. Dit is een van de oude natuurgebiedjes van Mariahout, waarvan de oorsprong teruggaat op een oud ven. Het is een zeer afgelegen ven, waar je eerst niet zomaar langs kwam, toen het Ommetje Oost nog niet bestond. Ook is er een oude dekzandrug te zien, waar het veel droger is en waar vuurstenen zijn gevonden. Dus lang geleden woonden hier al mensen. Ook groeit hier nog het klompenpinnekeshout. Het gebied rond de Heieindseweg is al lang geleden ontgonnen in tegenstelling tot andere gebieden hier in de buurt. Er is van alles te zien op deze wandeling. Natuur en historie. Overblijfselen van de oudste Lieshoutse kerk zitten in het puin bij de Heieindseweg. En een Indiaanse totempaal getuigt van de verbondenheid tussen Mariahout en Canada.

Het belooft een boeiende wandeling geworden tegen een decor van stille verlatenheid in het mooie Mariahout. Op de foto is een boomkruiper te zien. Die is ook in deze tijd van het jaar nog te bewonderen, maar je moet goed kijken, want hij heeft een heel goede schutkleur. Des te knapper om deze vogel toch te fotograferen. Zijn geluidje is af en toe nog te horen. De gidsen van het IVN kunnen u hierop wijzen. Het kan een boeiende wandeling worden in het 85-jarige ontginningsdorp. Sommige delen van het dorp zijn overigens veel ouder, zoals het Heieind en het Mortelven. Eeuwenoude historie en natuur zijn ook mogelijk in een jong ontginningsdorp.