Don van Sambeek
Don van Sambeek Foto: Martin Prick

Seniorenraad Laarbeek trekt aan de bel: "Meer aandacht en middelen voor groeiende groep kwetsbare ouderen"

Algemeen Senioren

Laarbeek - De seniorenraad Laarbeek stuurde vorige week haar beleidsnotitie voor 'Senioren in Laarbeek 2019-2022' aan het college van B&W en alle politieke partijen. De seniorenraad hoopt op een eigen paragraaf voor ouderen in het gemeentelijk beleidsplan Sociaal Domein, extra middelen en uitbreiding van de professionele ondersteuning van de ouderenraad.

"Er komen steeds meer tachtig- en negentigplussers"
In de beleidsnotitie schrijft de seniorenraad, een vertegenwoordiging van alle seniorenverenigingen van Laarbeek, dat ze op dit moment niet ontevreden zijn over het huidige beleid en aanbod, maar dat met de toenemende vergrijzing een specifiek seniorenbeleid een "must" is voor elke gemeente. Don van Sambeek, voorzitter van de seniorenraad: "De vergrijzing gaat in de komende jaren alleen maar toenemen. Er komen steeds meer tachtig- en negentigplussers bij en in die leeftijdscategorie zie je de problematiek toenemen. Dat geeft steeds meer druk op de mantelzorgers. We hebben een goede ondersteuningsstructuur nodig om de vergrijzing op te kunnen vangen."

"Er zijn grenzen aan wat wij als vrijwilligers kunnen doen"
Tot nu toe heeft de gemeente Laarbeek geen apart seniorenbeleid opgenomen in het beleidsplan Sociaal Domein. Don van Sambeek legt uit: "De gemeente zegt tot nu toe eigenlijk, senioren zijn gewoon burgers. Dat is natuurlijk ook zo, maar de specifieke problematiek waar zij tegenaan lopen vergt extra aandacht. Naast dat de mensen steeds ouder worden, wordt er ook van ze verwacht dat ze steeds langer thuis blijven wonen." De aandacht waar de seniorenraad om vraagt bestaat dan ook voornamelijk uit extra ondersteuning en huishoudelijke hulp voor ouderen die langer thuis blijven wonen. Zodat dat veilig kan en de mantelzorger voldoende wordt ondersteund. Daarnaast vraagt de seniorenraad om meer professionele ondersteuning bij het uitvoeren van hun activiteiten. "Er zijn grenzen aan wat wij als vrijwilligers kunnen doen. We ontvangen nu lichte ondersteuning, dat mag meer zijn."

Verantwoordelijk wethouder Monika Slaets heeft de beleidsnotitie ontvangen en laat weten dat binnenkort een gesprek met de seniorenraad volgt.