Logo mooilaarbeek.nl
Algemeen

Lezing 'heksenvervolging in Peelland'

Beek en Donk - Heemkundekring De Lange Vonder houdt op maandag 25 februari een lezing over heksenvervolging in Peelland. De lezing vindt plaats in het Ontmoetingscentrum. De aanvang is 20.00 uur. De toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen €2,00.

Na drie jaar voorbereiding publiceerde oud-journalist Johan Otten uit Lierop in 2015 zijn boek 'Duivelskwartier, 1595: heksen, heren en de dood in het vuur'.

Voor zijn boek kon de schrijver putten uit unieke en gedetailleerde verslagen uit verschillende archieven. Daarmee geeft het boek een onthutsend beeld van een vervolging van vermeende heksen die in een tijdspanne van enkele maanden in deze regio plaats vond. Inwoners van Cranendonck, Mierlo, Lierop, Asten en Someren speelden hierbij een hoofdrol, zowel als aanjager en als slachtoffer. Zo kwamen onder aanvoering van de heer van Mierlo liefst 15 inwoners van Mierlo, 't Hout en Lierop op de brandstapel terecht.

De presentatie geeft een beeld van de heksenvervolging in het algemeen en van hetgeen zich destijds hier afspeelde en welke rol inwoners hierbij speelden.

Wim Steenbakkers verzorgt de presentatie. Hij groeide op nabij de laatste restanten van het kasteel van Mierlo en woont thans in Lierop; beide plekken die een grote rol spelen in de heksenvervolging. Zijn belangstelling voor de historie van zijn directe leefomgeving en de verschijning van het boek, was aanleiding de presentatie samen te stellen om daarmee meer bekendheid te geven aan deze duistere periode. Hij ontving hierbij royaal medewerking van de auteur.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>