Logo mooilaarbeek.nl
De Wulp   | Fotonummer: b4e8d2
De Wulp (Foto: Leo van den Heuvel)
Natuur

Wandeling in Ruweeuwsels met IVN Laarbeek

Laarbeek - Het IVN Laarbeek houdt zondag 24 maart een wandeling in de Ruweeuwsels, die in het teken van het voorjaar staat. Gidsen van het IVN verzorgen deze. De Ruweeuwsels vormen een gebied met grote ecologische waarde. Het scoort hoog voor onder meer hogere planten, mossen, paddenstoelen, vlinders, mollusken en vogels.

In het voorjaar is het zeer bekend vanwege de weelderige bloei van bosanemonen, speenkruid en grote muur, die dan hele tapijten vormen. Het reservaat bestaat voornamelijk uit rijk loofhoutbos (broekbos) met enkele bosweitjes. De grond is vochtig en voedselrijk en er is een gradiënt van vochtig naar droog. Het gebied is vanaf het einde van de 19e eeuw tot ongeveer 1950 gebruikt voor populierenteelt. Na de Tweede Wereldoorlog werden de meeste oude bomen geveld. Slechts enkele oude beuken herinneren aan deze tijd. Tegenwoordig is het in beheer bij het Brabants Landschap. Er zijn vaak allerlei bijzondere dieren te zien, o.a. vogels zoals de zwarte specht, de kleine bonte specht, de havik, sperwer en bosuil.

De wandeling in de Ruweeuwsels begint om 10.00 uur en duurt ongeveer twee uur. De wandeling begint bij de brug van Sluis 5 aan het Achterbosch te Lieshout.

Op de foto zie je de wulp. Deze wordt steeds zeldzamer, maar is met een beetje geluk op de weilanden en akkerlanden in de buurt van de Ruweeuwsels nog te horen en te zien.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>