Logo mooilaarbeek.nl
Vlnr: Jan Dekkers, Guido Klessens en Louis Doomernik   | Fotonummer: d78473
Vlnr: Jan Dekkers, Guido Klessens en Louis Doomernik (Foto: Liesbeth van Boxtel)
Algemeen

Tentoonstelling over 300-jarig bestaan Bavaria

Lieshout - 300 jaar geleden werd brouwerij Bavaria opgericht door de familie Swinkels. Ter ere van dit jubileum heeft de Heemkundekring 't Hof van Liessent eind deze maand een tentoonstelling in het Dorpshuis én op de Dorpsstraat waar de Heemkundekring gevestigd is.

In Lieshout sprak DeMooiLaarbeekKrant met Nelly de Groot en Louis Doomernik. Bavaria is de afgelopen 75 jaar uitgebreid van 3 tot nu 1500 medewerkers. Het leek er even op dat Bavaria beperkt zou blijven wat groei betreft, maar inmiddels hebben ze de locatie uitgebreid naar de overkant van de weg. In de 300 jaar dat Bavaria bestaat is het bedrijf zich blijven ontwikkelen en zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een internationaal familiebedrijf. Daarom heeft de Heemkundekring 't Hof van Liessent besloten om een tentoonstelling te houden. "Het is het oudste bedrijf van Lieshout,' vertelde Louis. 'Dus dat je daar aandacht aan besteed is eigenlijk een vanzelfsprekendheid."

De tentoonstelling
De tentoonstelling wordt door Pieter Swinkels geopend op zaterdag 30 maart om 10.00 uur. De Heemkundekring heeft in samenwerking met KBO-Lieshout een boekje uitgebracht genaamd 'Over Bavaria gesproken…' Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt deze voor het eerst aangeboden aan familie Swinkels. In dit boekje is een verzameling van verhalen en anekdotes van mensen die een link hebben met Bavaria. Van oud werknemers tot personeel van familie Swinkels zelf, van de Bavaria brandweer tot een medewerker die al 50 jaar bij Bavaria werkt. "Maar wat vooral in die verhalen naar voren kwam is dat de mensen vonden dat het een sociaal bedrijf is. Als je vrouw bijvoorbeeld ziek was, dan zeiden ze blijf thuis totdat je het geregeld hebt voor je kinderen enzo. Of als je vrouw in het ziekenhuis lag en de kinderen moesten naar school gebracht worden, dan hoefde je pas te starten met werken als je de kinderen had gebracht. Dit soort verhalen kwamen veel naar voren, de sociale kant van het bedrijf."

De tentoonstelling bestaat verder uit de Bavaria verzameling van Mari Berkvens uit Mariahout en in het Dorpshuis hangen oudere foto's. De verzameling van Mari bestaat alleen uit artikelen die iets te maken hebben met Bavaria, zoals glazen, pullen, viltjes, bierdopjes, reclameborden, openers en nog veel meer. De Heemkundekring heeft zelfs een aantal oude filmpjes op de kop kunnen tikken. "Zo heb ik een filmpje uit 1948 op de kop kunnen tikken van het aanbieden van een klok door Swinkels net na de oorlog en we hebben nog een filmpje uit 1940 dat ze tonnen aan het rollen zijn."

Data en openingstijden
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen op de Dorpsstraat 13 en in het Dorpshuis in Lieshout. Hier volgen de openingstijden: Zaterdag 30 maart van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag 31 maart van 10.00 tot 17.00 uur. Maandag 1 april tot en met vrijdag 5 april van 14.00 - 17.00 en van 19.00 - 21.00 uur. Zaterdag 6 april van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 7 april van 10.00 tot 17.00 uur.

Je kunt het boekje 'Over Bavaria gesproken…' aanschaffen als je de tentoonstelling gaat bezoeken. De kosten daarvan zijn 5 euro.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>