Afbeelding

Boeiende middag bij tienerwerk Cendra

Algemeen Jongeren

Aarle-Rixtel - Han en zijn speurhonden waren op vrijdag 22 maart te gast in de vijfde KennisFabriek. De KennisFabriek organiseert kenniscolleges voor kinderen en jongeren en is een initiatief van Bibliotheek de Lage Beemden. Dit keer in samenwerking en dankzij de inzet van tienerwerk Cendra.

Zevenentwintig kinderen waren aanwezig en geboeid door het verhaal van Han, hondenbegeleider bij justitie. Han vertelde over zijn werk en hij had deze middag ook 2 speurhonden meegebracht. Wat het werken bij de discipline Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) inhoudt, kregen de kinderen te zien in een filmpje. Han vertelde allerlei interessante details. Welke honden geschikt zijn om de speuren en waarom. Dat honden voor verschillende doeleinden worden opgeleid en getraind. Dat naast het opsporen van drugs er ook honden worden ingezet voor bijvoorbeeld het opsporen van explosieven, lijken, vuurwapens en sinds kort ook mobiele telefoons. Dat er in Nederland 2 honden zijn die dit kunnen, waarvan Han er vrijdag 1 bij zich had. De kinderen luisterden aandachtig en er werden volop vragen gesteld.

Na dit boeiende verhaal werden dan eindelijk ook de honden er bij gehaald en konden de kinderen ze ook aan het werk zien. Er werd een telefoon verstopt en gevonden en zo ook wat verdovende middelen. Als toetje mochten alle kinderen even knuffelen en op de foto met de 'telefoonhond'.