Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: f09319
Foto: Leo van den Heuvel

Vogelwerkgroep de Ortolaan wandelt in de Biezen

Laarbeek – De tweede vogelwandeling van het seizoen, op tweede Paasdag 22 april, is in de Biezen gepland. Een tweede voorjaarsklassieker, die je als vogelliefhebber niet mag missen.

De eerste voorjaarsklassieker in de Grotelse Hei heeft zijn naam eer aangedaan. O.a. de kuifmees, matkopmees, geelgors (zelfs de stijlvolle kaneelbruine stuit van het mannetje was mooi te zien), de kleine bonte specht, de appelvink, de roodborsttapuit, de gekraagde roodstaart, de beflijster, de grote lijster en de zwarte specht waren waar te nemen.

Maar op deze Tweede Paasdag vindt de vogelwandeling dus plaats in de Biezen. Dit natuurgebied is al heel lang een van de mooiste van Laarbeek. Het landschap is heel divers hier. Op het gebied van waterhuishouding zijn er allerlei ontwikkelingen geweest. Er zijn stuwen aangelegd, duikers verhoogd en sloten gedempt. Verder probeert men hier een rijke insectenwereld te verkrijgen door dood hout te laten liggen. De wandeling begint om 8.00 uur en duurt tot ongeveer 10.00 uur. De start is bij de weg, die zich bevindt voor het adres de Biezen 5. Dat is vanaf Beek en Donk gezien over de Peeldijk/Biezen via het missieklooster en dan bij het gebied de Biezen aangekomen is het bij de kruising niet naar rechts richting boswachterswoning, maar naar links, waar al heel snel de boerderij de Biezen 5 staat, en daar bij dat huis vertrekt de wandeling.

Vanuit hier kan men in verschillende richtingen vertrekken. Er is een mogelijkheid om in noordelijke richting te gaan naar de grensgebieden van Laarbeek en Gemert. Hier is vaak heel veel te zien. Beflijster, gele kwikstaart, roodborsttapuit, wielewaal, boompieper, fitis, geelgors en wulp behoren rond deze tijd tot de mogelijkheden. Behalve in noordelijke kan men ook in zuidelijke richting wandelen naar de omgeving van de boswachterswoning. Via nieuwe paden kan men diep de Biezen in. Zeldzaamheden als de houtsnip, de fluiter en de sprinkhaanzanger zijn hier soms te spotten. Dichtbij ligt eco-tourist farm de Biezen, die in de loop der tijd verschillende impulsen heeft gegeven voor handhaving en uitbreiding van de natuur in deze omgeving. De bijgaande foto van Leo van den Heuvel laat een kauw zien, die aan het sjouwen is met nestmateriaal. Zoals heel veel vogels in deze tijd.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>